De ce merg pe munte?

       Probabil ca fiecare dintre noi a fost întrebat macar o singura data: de ce mergem pe munte, nu ne este frica sau deseori se intampla ca atunci cand ii spui cuiva ca te duci pe munte, asimilează muntele cu petreceri si grătare, nefăcând distincția intre termenele “la munte” si “pe munte”. In cele ce urmeaza voi motiva de ce am aceasta pasiune in care investesc sentimente, timp si bani.
     Muntele este una dintre cele mai frumoase forme de relief, unde creste semete, vai adanci, ape involburate, cascade gălăgioase, lacuri in care oglindesc crestele masivelor, flora si fauna, crează niste peisaje superbe ce iti încântă privirea. Sa mergi pe Creasta Fagarasului, pe Creasta Pietrei Craiului, pe vaile de abrupt din Bucegi, sa vezi lacurile graciare din Retezat, sa urci pe culmile înalte ale Alpilor sau Caucazului, e absolut divin. 
       Sportul este recomandat oricui indiferent de vârsta, fie ca il faci de performanța, fie pentru a-ti  menține conditia fizica. Mersul pe munte prezintă unele avantaje, fiind recomandat sa mergi de cel puțin două ori pe luna pentru a te menține în formă. Daca la inceput dupa o tura pe munte vei face febra musculară, cu timpul organismul tau se va obișnui si poate ajunge la performante notabile. Au fost ture in care am mers aproape 14 ore intr-o zi sau doua – trei zile consecutive pe trasee de 8-10 ore. In concluzie, dupa astfel de ture te simți mult mai bine, mai usor parca cu cateva sute de grame. Pe langa tonusul muscular pe care-l dobandesti, sansele apariției unor boli, cum ar fi cele cardiovasculare, scad.
     Cand am inceput prima data sa merg pe munte, una din regulile pe care le-am auzit: sa nu mergi niciodată singur, pentru ca in cazul unui accident nu ar avea cine sa anunțe Salvamontul, sa iti acorde un prim ajutor, sau te poti intâlni cu animale sălbatice care ti-ar putea crea probleme. La inceput nici nu concepeam sa plec singur, dar cu timpul am prins încredere in mine si, nevoit de împrejurări, am facut trasee singur si de 10 ore. Deci, muntele te face sa iti învingi teama si te face un om mai puternic si responsabil in a lua decizii, mai ales cand esti angrenat in ture de o dificultate mai mare.
       Cu cat mergi mai mult pe munte, cu atat ambitiile sunt mai mari. Vrei sa ajungi cat mai sus, sa explorezi noi tinuturi, iar pentru asta experienta acumulată este importanta. La inaltime fiecare amănunt conteaza, iar pentru a organiza astfel de ture trebuie sa fii calculat. De asta, fiecare tura trebuie sa fie o invatatura. Pentru a coordona sau organiza o expeditie cunostintele acumulate in turele anterioare sunt esentiale. Așadar, muntele poate face din tine un lider.
       Montaniarzii se saluta intre ei indiferent de vârsta, naționalitate, etnie, pozitie socială, iar daca intri in vorba cu ei sunt deschiși si in scurt timp poti lega prietenii ce pot dura o viața, ceea ce denota ca oamenii de munte sunt mai prietenoși, mai sociabili. Mi-am facut multi prieteni in turele pe care le-am facut si cu care acum merg frecvent pe munte. Alta categorie este si cea din lumea virtuală, adica prietenii care ti-i faci pe site-urile de socializare, unde iti împărtășești experiențele avute pe munte.
       Am studiat geografia, iar studiul fara teren mi se pare fara temei in acest domeniu. Nu poti scrie despre relieful glaciar, avalanșe, daca nu ai ajuns macar o data in Fagaras, Bucegi, Retezat. Asa ca, merg pe munte pentru a aprofunda cunoștințele și, de ce nu, pentru a descoperi si lucruri noi.
       O tura pe munte poate fi si o oaza de liniște in care iti poti pune in ordine gândurile si ideile, unde sa iti alini starea sufleteasca, sa uiti de problemele si greutățile din viața de zi cu zi. Dupa fiecare iesire pe munte vii mai încărcat de energie, de bucurie si mult mai pozitiv.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *