De ce merg pe munte?

       Probabil ca de multe ori am fost întrebați de prieteni, cunoscuți, de ce mergem pe munte, ce folosim, nu ne este frica sau deseori se intampla ca atunci cand ii spui cuiva ca te duci pe munte, asimilează muntele cu petreceri si grătare, nefăcând distincția intre termenele “La munte” si “Pe munte”. De cate ori am fost intrebat, am evitat sa le dau un raspuns concret, pentru ca sigur nu ar înțelege, daca nu au facut vreodată un traseu.
       Pe langa faptul ca pe munte mergi sa vezi frumusețile locurilor, cu care nu multa lume se poate lauda ca le-a vazut, sunt si alte motive pentru care mergi pe munte.
       Sportul este recomandat oricui indiferent de vârsta, fie ca il faci de performanța, fie pentru a-ti  menține conditia fizica, asa ca este un motiv bine întemeiat pentru a merge pe munte macar de doua ori pe luna. Daca la inceput dupa un tura pe munte vei face febra musculară, cu timpul organismul tau se va obișnui din ce in ce mai mult si poti ajunge la performante notabile. Au fost ture in care am mers aproape 14 ore intr-o zi sau doua – trei zile consecutive cu trasee de 8-10 ore. Asa ca dupa astfel de ture te simți mult bine, mai usor parca cu cateva kilograme. Pe langa tonusul muscular care il capeți din mersul pe munte , dispare si riscul apariției unor boli.

       Cand am inceput prima data sa merg pe munte, una din reguli pe care am auzit-o era sa nu mergi niciodată singur, pentru ca in cazul unui accident nu ar avea cine sa anunțe Salvamontul sau te poti intâlni cu animale sălbatice care ti-ar putea crea probleme. La inceput nici nu concepeam sa plec singur, dar cu timpul am prins încredere in mine si nevoit de împrejurări am facut trasee singur si de 10 ore. Concluzia este ca muntele te face sa iti învingi teama si te face un om mai puternic si responsabil, in a lua decizii mai ales cand esti angrenat in ture de o dificultate mai mare.
       Cu cat mergi mai mult pe munte, ai teluri cat mai înalte, sa ajungi cat mai sus, iar pentru asta cu timpul acumulezi experienta necesară unei logistici bune pentru a-ti atinge obiectivele. Logistica este importantă atunci cand începi sa iti depășești limitele si vrei sa ajungi la înălțimi din ce in ce mai mari. Aici fiecare amănunt este important, iar o greseala poate avea urmări nedorite. Din fiecare tura inveti sa fii un om calculat din multe puncte de vedere. Fiecare aspect este important , asa ca trebuie sa iti calculezi totul minuțios.
       Montaniarzii se saluta intre ei indiferent de vârsta, naționalitate, etnie, categorie socială, iar daca intri in vorba cu ei sunt deschiși si in scurt timp poti lega prietenii ce pot dura o viața, ceea ce denota ca oamenii de munte sunt mai prietenoși, mai sociabili. Mi-am facut prieteni foarte multi din turele pe care care le-am facut si cu care merg deseori pe munte. Alta categorie este si cea din lumea virtuală, adica prietenii care ti-i faci pe site-uri de socializare, unde iti împărtășești din experiențele avute pe munte, imagini, trăiri si asa mai departe.
       Am studiat geografia, iar studiul fara teren mi se pare fara temei in  acest domeniu. Nu poti scrie despre relieful glaciar, avalanșe daca nu ai ajuns macar in Fagaras, Bucegi, Retezat.. Asa ca merg pe munte de multe ori pentru ca de-a lungul timpului am avut multe nelămuri, iar multe scrieri nu prea reflecta realitatea, asa ca va trebuie sa ma conving ori de cate ori va fi nevoie si ma vor tine picioarele.
       O tura pe munte poate fi si o oaza de liniște, in care iti poti pune in ordine gândurile si ideile, unde sa iti gasesti o liniște sufleteasca, sa uiti de problemele si greutățile din viața de zi cu zi, si ai acele trăiri interioare pe care fiecare dintre noi le are si care nu le poti exprima in cuvinte. Dupa fiecare iesire pe munte vin mai încărcat de energie, de bucurie, ca am realizat ceva si mult mai pozitiv.
      Mai sunt poate multe lucruri pe care poate nu le-am relatat in acest articol, insa acestea sunt principalele motive care ma fac sa merg cu drag pe munte, ori de care ori pot, luând cu mine amintiri de neuitat si care sa le pot povesti si altora.

Related Post

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *