La cort sau la cabana?

La cort sau la cabana?

      Ce preferam, cortul sau cabana? Am experimentat de multe ori ambele variante, iar fiecare dintre ele are avantaje dar si dezavantaje. Bineinteles ca intrebarea se raporteaza la conditiile din tara noastra, pentru ca in tari precum Franta, Italia, Elvetia lucrurile stau putin altfel. Cabanele sunt mult mai bine dotate, diferentele fata de cele din tara noastra sunt notabile si concluziile pot fi altele.


     In primul rând, tot mai des se vehiculează in diverse studii ca dormitul la cort are un efect pozitiv asupra sănătății noastre. Tratarea insomniilor, reducerea stresului (aerul curat, sursurul apei, adierea vantului, mirosul florilor sau a coniferelor, fosnetul frunzelor, toate dau o senzatie de relaxare), inspirarea uni aer mult mai curat sunt cateva beneficii aduse sanatatii de dormitul la cort. 
        De cele mai multe ori traseul ti-l planifici in funcție de locul unde înnoptezi. Cu cortul ai avantajul ca il poți pune oriunde, excepție facand parcurile nationale si naturale, si iti poti planifica trasee lungi in care sa cuprinzi mai multe obiective.
         Îți poți lua mâncarea pe care o dorești, îți poți găti tu mâncarea  sau băutura preferata daca ai un primus cu tine. La cabane poti găsi piure la plic, supe la plic, gemuri cu coloranți si zahăr mult, ceaiuri cu diferite arome pe lângă care nu a trecut nici urma de planta sau cu produse ținute in condiții necorespunzătoare, trecute de termenul de valabilitate.
      Banii pentru mulți sunt o problema, iar daca nu stam bine cu banii intr-o anumită perioada putem alege aceasta varianta. Un cort, un sac de dormit, o saltea sau izopren își vor amortiza in timp costurile. 
         Dormitul la cort are si câteva dezavantaje. Trebuie sa te informezi bine de starea vremii, pentru ca noaptea sa nu faci noaptea albă. Prezenta vântului si a ploilor își poate crea un disconfort mare. In Retezat când am vrut sa montam cortul a inceput furtuna si cu greu am reușit. Mi-au înghețat mâinile pe cuie când le înfingeam in pământ. La Malaiesti, iarna, am pus cortul in apropierea cabanei, iar peste vreo doua ore a inceput sa bată vantul cu putere. Nu mi-a rupt cortul, dar nici bine nu am dormit, simțindu-ma obosit pe toată durata traseului. Un rucsac greu iti va încetini ascensiunea ta către o anumită destinație. Dormitul la cort presupune sa cari minim 2-3 kg in plus oricât de ușor ai avea echipamentul, iar, daca nu iti place sau nu poți cara mult, cortul poate fi un dezavantaj. In funcție de zona in care alegi sa dormi poți avea musafiri nepoftiti. Un șarpe, o căpușa iti poate intra in cort daca-l lași deschis, un urs te poate vizita daca ai mâncarea in cort, asa ca este indicat sa nu ții cortul deschis, mancare, gunoi in cort pentru ca poți avea surprize. In general animalele evita omul si nu au fost multe cazuri de genul asta, dar ar fi bine sa fim precauți.  
       Cabanele din țara noastră sunt tot mai putine, dar si mai trist e, ca multe din ele, din punct de vedere al conditiilor, sunt mult inferioare tarilor din Uniunea Europeana. Majoritatea camerelor din cabane sunt cu mai multe paturi si daca ai norocul sa nimerești pe unul sau mai mulți care sforăie vei face noaptea albă. Tot mai multe cabane vand locurile grupurilor organizate, care, atunci cand depasesc limita de alcool, o dau in petrecere din care se mai poate isca si un scandal. Si mirosul neplăcut din camera poate fi o problema, fie din cauza igienei personale, fie a igienei cabanei. Ostilitatea cu care esti in unele locuri întâmpinat te face sa regreți ca ai ales sa te duci in locul respectiv. Am mâncat de fiecare data când am trecut pe lângă o cabana, însă nu peste tot ai norocul sa-ti placa ceea ce vezi in farfurie si, daca nu ai nimic in rucsac si te-ai bazat pe ea, s-ar putea sa faci foamea.
      Avem si cateva beneficii. Daca esti comod de fel si nu vrei sa cari multe lucruri cu tine, atunci, cabana este o varianta buna. Majoritatea cabanelor servesc mancare si băuturi, iar daca vrei sa mănânci mancare gătită cu siguranța este o varianta buna. In cazul unei furtuni, viscol in cabana esti mai in siguranța decât in cort, mai ales daca esti fricos de fel. La fel si in cazul in care exista pericolul ca animalele sălbatice sa iti dea târcoale, in cabana esti in siguranța.
       In concluzie, analizând cele enumerate mai sus, înclinam sa spunem ca la cort este mai bine, dar acum depinde de la caz la caz unde este cel mai bine sa innoptam.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *