La cort sau la cabana?

      Am fost de multe ori in dilema unde alegem sa dormim când mergem pe munte, la cort sau cabana. Am experimentat de multe ori ambele variante, iar fiecare dintre ele are avantaje dar si dezavantaje. Analizând prima varianta putem spune ca are multe părți bune. Am dormit de multe ori cort in toate anotimpurile, la diferite altitudini, cea mai înaltă altitudine fiind 3300 m.
    In primul rând tot mai des se vehiculează ca dormitul la cort are un efect pozitiv asupra sănătății noastre, relatează multe studii efectuate in ultimul timp. Banii pentru mulți sunt o problema, iar daca nu stam bine cu banii intr-o anumită perioada putem alege aceasta varianta. Un cort, un sac de dormit, o saltea sau izopren își vor amortiza in timp costurile.
Daca mergi cu un partener/a de încredere cu care esti pe același lungime de unda poți avea un somn liniștitor. De cele mai multe ori traseul ti-l planifici in funcție de locul unde înnoptezi. Cu cortul ai avantajul ca il poți pune oriunde, excepție fac parcurile nationale si naturale. Îți poți lua mâncarea care o dorești sau îți poți găti tu mâncarea dorita sau băutura daca ai un primus cu tine. La cabane poti găsi piure la plic, supe la plic, gemuri cu coloranți si zahăr mult, ceaiuri cu diferite arome pe lângă care nu a trecut nici urma de planta sau cu produse ținute in condiții necorespunzătoare trecute de termenul de valabilitate. .
     Alegând sa dormi la cort ai si câteva dezavantaje. Trebuie sa te informezi bine de starea vremii, pentru ca noaptea sa nu faci noaptea albă. Prezenta vântului si a ploilor își poate crea un disconfort mare. In Retezat când am vrut sa montam cortul a inceput furtuna si cu greu am reușit. Mi-au înghețat mâinile pe cu cuie când le înfingeam in pământ. La Malaiesti iarna am pus cortul in apropierea cabanei, iar peste vreo doua ore a inceput sa bată vantul cu putere. La fel și-n Alpi la 3300 bătea vantul de nu ne-a lasat sa dormim..Nu mi-a rupt cortul, dar nici bine nu am dormit, simțindu-ma obosit pe toată durata traseului. Un rucsac greu iti va încetini ascensiunea ta către o anumită destinație. Dormitul la cort presupune sa cari minim 2-3 kg in plus oricât de ușor ai avea echipamentul, deacea daca nu iti place sau nu poți cara mult, cortul nu este o varianta buna. In funcție de zona in care alegi sa dormi poți avea musafiri nepoftiti. Un șarpe, o căpușa iti poate intra in cort daca-l lași deschis, un urs te poate vizita daca ai mâncarea in cort, asa ca este indicat sa nu ții cortul deschis, mancare, gunoi in cort pentru ca poți avea surprize. In general animalele evita omul si nu au fost multe cazuri de genul asta, dar ar bine sa fim precauți.  
    Cabanele din țara noastră sunt tot mai putine, multe dintre ele fiind dezafectate, deacea in unele perioade sau pe weekend este bine sa faci rezervare din timp. Daca esti comod de fel si nu vrei sa cari multe lucruri cu tine atunci cabana este o varianta buna. Majoritatea cabanelor servesc mancare si băuturi, iar daca vrei sa mănânci mancare gătită cu siguranța este o varianta buna. In cazul unei furtuni, viscol in cabana esti mai in siguranța decât in cort, mai ales daca esti fricos de fel. La fel si in cazul in care exista pericolul ca animalele sălbatice sa iti dea târcoale, in cabana esti in siguranța. Majoritatea camerelor din cabana sunt cu mai multe paturi si daca ai norocul sa nimerești pe unul sau mai mulți care sforăie vei face noaptea albă. Si mirosul neplăcut din camera poate fi o problema sau gălăgia, când vrei sa dormi si altul este pus pe vorba sau glume. Ostilitatea cu care esti in unele locuri întâmpinat te face sa regreți ca ai ales sa te duci in locul respectiv, iar in ultimul timp unele cabane au fost transformate in pensiuni sau hoteluri doar cu numele de cabana si daca vii de pe munte puțin murdar te privesc cu alți ochi. Am mâncat de fiecare data când am trecut pe lângă o cabana, însă nu peste tot ai norocul sa-ti placa ceea ce vezi in farfurie, si daca nu ai nimic in rucsac s-ar putea sa faci foamea.  
    In concluzie, analizând cele enumerate mai sus, înclinam sa spunem ca la cort este mai bine, dar acum depinde de la caz la caz unde este cel mai bine sa innoptam.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *