Top 5 aplicatii mobile pe munte

Top 5 aplicatii mobile pe munte

Un smartphone a devenit o necesitate in viața de zi cu zi. Pe lângă faptul ca il folosim pentru apeluri telefonice, aplicațiile instalate pe un astfel de dispozitiv ne usureaza munca si isi aduc un aport in viata de zi cu zi. Aplicațiile pentru cumpărături online, socializare, GPS, office, meteo, taxi si multe altele, sunt aplicatii de care am inceput sa depindem tot mai mult. De câțiva ani folosesc câteva aplicații ce îmi sunt folositoare atunci când plec pe munte si, utilizându-le, am construit un top 5.

 1. Locus Map este o aplicație GPS disponibilă pe Android, ce nu trebuie sa lipsească din smartphone-ului unui drumet. Te poate localiza offline, poate înregistra un track GPS, poate importa sau exporta un traseu in format GPX sau KMZ, poate descarca harti pentru a fi folosite offline, poate oferi informatii despre vreme, plus multe alte funcționalități. Este disponibilă gratuit sau in varianta pro la prețul de 35 lei.
 2. Maps Plus este o aplicație GPS&GIS disponibilă pe IOS cu multe funcții importante si utile atunci când plecam pe munte. Putem înregistra track-uri GPS, lua puncte de interes in care sa adăugăm detalii si fotografii, putem importa si exporta track-uri in format GPX, KML, SHP, GeoJSON, CSV, TAB, GML, descarca harti pentru a le folosi când nu avem internet, putem crea linii, poligoane, măsura distante, modifica layere si adauga câmpuri, plus multe alte funcționalități. Aplicatia o găsim gratuit sau la prețul de 89.99 lei in varianta pro.
 3. Aplicatia MeteoBlue este o aplicație meteo ușor de utilizat, ce vine cu date legate de vreme. Atunci când avem acces la internet putem afla informatii despre temperatura aerului, viteza vântului, precipitații, presiune atmosferică, UV etc. Aplicatia este gratuită atât pe Android cat si pe IOS.
 4. View Ranger o aplicație disponibilă pe ambele platforme, ce conține multe din funcțiile prezentate la primele doua. Înregistrează track-GPS, importa track-uri in format GPX, importa date încărcate in contul de utilizator de pe PC, deține funcția Skiline cu care poți scana terenul pentru a identifica vârfuri, lacuri si alte puncte de interes. Am inclus-o in acest top pentru ca are multe funcții prezente pe Locus si Map Plus si este disponibilă gratuit, nu știu pentru cat timp la câte modificări a suferit in ultimul timp.
 5. SALVAMONT este o aplicație disponibilă pe ambele platforme ce ne oferă date despre pârtiile de schi, traseele montane din majoritatea munților de la noi din țara, unitățile de cazare. Din păcate informațiile nu sunt actualizate imediat, detalii despre refugii nu prea găsim, informațiile despre trasee sunt sumare, hărțile sunt vechi si nu mai corespund cu realitatea din teren, știrile sunt putine, de track-uri GPS nici nu se pune problema. Speram ca pe viitor aplicatia sa vina cu mai multe îmbunătățiri.

Cu siguranța sunt multe aplicații bune ce pot ocupa locuri fruntașe in funcție de cerintele utilizatorului, însă le-am clasificat pe cele care le folosim noi cel mai des.

6 thoughts on “Top 5 aplicatii mobile pe munte

 1. Orux maps – disponibila absolut gratuit + hartile de la openmaps.eu
  Sa nu o luati pe cea din market deoarece nu este gratuita. O puteti downloada direct de pe oruxmap.com.
  Pentru Romania sunt foarte multe dintre traseele marcate si apar ca atare.
  Are o gramada de optiuni, prea multe chiar pentru a fi detaliate.
  De departe cea mai buna aplicatie pentru munte.
  Alta aplicatie buna pentru munte este zentihmaps. O gasiti in market.

  1. Mulțumim de sugestie. Cu siguranța sunt multe aplicații bune, printre care si cea enunțată in mesaj. O vom analiza si daca va fi conform celor spuse, o vom adauga in topul nostru.

  1. Aplicatia Munții Noștri este o aplicație de localizare pe hărți la o scara care nu oferă o precizie buna. Nu înregistrează track-uri, nu importa si nu exporta track-uri, nu ia puncte GPS. Plus ca nu o poți utiliza in toate masivele de la noi din țara.

   1. Corect. Dar un montaniard incepator (sau nu), care doreste doar sa umble pe munti, are traseele, descrierea lor, grade de dificultate. Cat despre precizie, eu zic ca e cat se poate de suficienta pentru orientare. Ca, de fapt, e aplicatie de orientare, nu de localizare. Insa pentru track-uri, da, nu merge. Si sigur e muuult peste SALVAMONT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *