Muntii Baiului – Din Posada pana in Sinaia

Muntii Baiului – Din Posada pana in Sinaia

Detalii traseu: timp de mers, marcaj, echipament, observatii.

Perioada: 16 Noiembrie 2019


Traseu: Posada – Refugiul Florei – Piscul Cainelui – Sinaia


Marcaj: 


Timp de mers: 5 ore 30 minute


Echipament: bocanci drumetie, ciorapi – 2 perechi, , pantaloni softshell, bluza de corp – 1,  tricou cu maneca scurta – 1, geaca de ploaie si vant  Goretex, geaca de puf, manusi – 1, lanterna frontala cu baterii de rezerva, cutit, folie de supravetuire, rucsac, ochelari de soare, crema de soare, alimente, smartphone dotat cu GPS si Glonass, baterie externa – 1.


Observatii: traseul este usor, abordabil in orice perioada a anului, nu prezinta portiuni tehnice; traseu recomandat incepatorilor, copiilor; nu gasim apa pe traseu; vara pot fi probleme cu stanele din imprejurimi;

Pentru orientare folositi track-ul GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).

Total distance: 16.35 km
Max elevation: 1635 m
Min elevation: 653 m
Total climbing: 1137 m
Total descent: -994 m
Download

     Toamna se încăpățâna sa plece de pe meleagurile tării noastre, temperaturile ridicate au păstrat coloritul frunzelor pana la sfârșitul ei. Aveam o zi frumoasa de sambata la dispoziție pentru a da o fuga pe Valea Prahovei. Mai exact, in Munții Baiului. Pornim chiar de la limita dintre Subcarpați si Carpați, adică din localitatea Posada, de pe Valea Florei.
         Din halta urcam spre drumul național si mai mergem putin spre Sinaia, chiar de lângă capul podului ne lăsam in dreapta si urmam traseul de creasta, marcat cu banda rosie. Pe unele harti apare si o banda galbena, însă cel mai sigur e banda rosie. O găsim si noi in unele locuri, mergând uneori paralel cu banda rosie. Cum ziceam, pădurea inca ne oferă un spectacol de culori. In mare parte, frunzele au luat o culoare maronie însă se vede ca avem o toamna târzie neașteptat de călduroasă. Urcând in forța, renunțam la hainele groase si mergem in tricou cu mâneca scurta. Suntem atenți pentru ca deseori dam de drumuri pe care ai tendința de a lua-o si sa pierzi ușor marcajul. Traseul este o plimbare, nu ridica dificultati, doar in unele locuri panta ia o înclinație mai mare. Ținta noastră avea sa fie pentru inceput Refugiul Florei, refugiu refăcut de vreo 2 ani de Asociatia Om pe Munte. Traseul este in mare parte drum forestier, in unele locuri fiind scurtat de cate o potecuța pentru a mai scuti din distanța. Desi avem marcaj, probabil când ninge mult ar putea fi ceva probleme in a identifica traseul.
           Ajunși la refugiu dupa 2 ore, ne odihnim putin. Putin mai mult, de fapt, pentru ca aveam destul timp la dispoziție. Refugiul este de nota 10 pentru România. Peste majoritatea cabanelor din țara noastră. Sa speram ca asa se va păstra si nu va fi distrus la fel ca cele din Fagaras.
          Dupa vreo 45 de minute ne vedem de drum. De aici nu mai avem padure, refugiul se afla chiar la limita. Incepem sa urcam ușor o panta moderată spre primul varf, Doamna Tituleni. Inca nu eram deciși pe unde coboram, dar nu puteam sa intindem foarte mult, știind ca ziua este scurta. Prima varianta ar fi Piscul Câinelui, iar următoarea Culmea Draganu – Valea Rea. Alte varfuri ce ies in cale sunt Razoarele, Mierlele, Vornicu. Nu va gândiți la cine stie ce varfuri, sunt niște gâlme mai proeminente, dar fara a sesiza diferența intre ele. In creasta vantul începe sa piste, asa ca scotocim in rucsac dupa hainele cu care sa ii facem fata.
         Pe Piscul Cainelui viram la stanga, nu avea rost sa continuam. Fusesem pe toate si nici timp nu aveam la dispoziție. Fiind unul dintre cele mai căutate trasee din Baiului, pe Piscul Cainelui întâlnim mulți drumeti. In apropierea stanei ne lăsam in stanga pentru a lua o pauza de masa. Stana este ok, te poți ademeni la ea in caz de vreme rea. De aici continuam pe un drum ce da in traseul nostru marcat punct albastru. Știam traseul bine si nu prea mai oprim pana in Sinaia. Pășim prin covorul gros de frunze ajutați de betele de trekking pe panta abrupta. Ieșiți in drumul forestier avem o misiune banala pana la gara. Undeva la 15:30 punem capăt drumeției.


Atentie! Datele au caracter informativ si nu sunt autorizate, neasumandu-ne niciun risc asupra erorilor. Datele pot fi modificate oricand.