Brane de Bucegi – Aeriana, Costila, Valea Alba, Caraiman

Brane de Bucegi – Aeriana, Costila, Valea Alba, Caraiman

Detalii traseu: timp de mers, marcaj, echipament, observatii.

Perioada: 08 Septembrie 2019


Traseu: Caminul Alpin Busteni – Refugiul Costila – Brana Aeriana – Creasta Vaii Albe – Brana Mare a Costilei – Brana Vaii Albe – Brana Caraiman – Valea Caraiman – Busteni


Marcaj: Caminul Alpin – Plaiul Munticelului , Plaiul Munticecelui – Brana Aeriana – Brana Mare a Costilei – Brana Vaii Albe nemarcat, Brana Caraiman , Valea Caraiman – Busteni


Timp de mers: Caminul Alpin – Refugiul Costila 2 ore, Refugiul Costila – Brana Aeriana 3 ore, Brana Aeriana – Brana Mare a Costilei – Brana Vaii Albe 2 ore 15 minute, Brana Caraiman – Valea Caraiman – Busteni 2 ore 15 minute


Echipament: Pantof sport drumetie, ciorapi – 3 perechi, pantaloni lungi impermeabili – 1, pantaloni softshell, pantaloni scurti, bluza de corp – 1,  tricou cu maneca scurta – 2, geaca de ploaie si vant  Goretex, geaca softshel- 1, geaca de puf, manusi – 2, lanterna frontala cu baterii de rezerva, cutit, folie de supravetuire, rucsac, ochelari de soare, crema de soare, alimente, smartphone dotat cu GPS si Glonass, baterie externa – 1, coarda, ham, casca, bucle echipate, coborator, aneau, carabe cu filet.


Observatii: traseul este dificil datorita distantei, diferentei de nivel si terenului accidentat; portiunea dintre Refugiul Costila si Creasta Vaii Albe prezinta probleme de orientare, portiuni accidentate, unele prevazute cu cabluri; portiunea dintre Brana Mare a Costilei si Valea Alba merge pe o poteca ingusta pe care nu se recomanda a se merge cand traseul este umed sau pe vreme rea; in partea superioara nu exista apa pe traseu; traseul este recomandat montaniarzilor cu experienta, alpinistilor; traseul necesita echipament adecvat traseelor de alpinism (casca, coarda, carabe, dispozitiv rapel, aneau, bucle echipate, ham).  

Pentru orientare folositi track-ul GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).

Total distance: 13.19 km
Max elevation: 2330 m
Min elevation: 950 m
Total climbing: 2213 m
Total descent: -2162 m
Total time: 06:54:52
Download

        Adaugam inca un traseu nemarcat in lista noastră. Brana Aeriana o aveam in plan de ceva timp. Anul trecut, când am venit sa o facem, ne-am dat jos din tren intr-o ploaie torențiala, risipindu-ne orice speranța de a o mai face in ziua aia. Coborâți in Busteni din nou, ne infingem in traseu de la Căminul Alpin pe celebrul traseu Plaiul Munticelului. La un moment dat facem stanga spre traseul care urca la Refugiul Costila. Eram a treia oară pe el anul asta. Il dovedim repede si la refugiu luam o pauza de masa. Am trecut valea, desi intrarea pe traseu se face inainte de Valea Costilei.
      Dupa o pauza de masa ne întoarcem si intram iar pe traseu. Prin vegetația deasa urmam poteca atenți pentru a nu ne abate de la ea. Mai sunt si altele pe care ai tendința de a lua-o. Facem cale întoarsă cand vedem ca am sărit de pe track si ținem tot timpul dreapta. Panta devine din ce in ce mai apriga si are cerințe mari, adică o condiție fizica buna si stabilitate. Traseul nu este ușor, are porțiuni in care urci continuu si prevăzute cu lanțuri. Fara ele ar fi greu. Poteca se furiseaza uneori printre jnepeni sâcâitori in care suntem atenți sa nu o pierdem. Ieșim la punctul de belvedere din care se vede brana si, totodata,  Valea Alba cu ai săi pereți impunatori. Brana nu este grea si nici atat de mare pe cat o credeam eu. Bine, fara lanțuri ti-ar cam tremura picioarele, dar asa o face accesibila si celor mai neexperimentați. Vin mulți, chiar si fara echipamentul minim necesar. Însă nu trebuie neglijata, pentru ca la urcare o piatra mi-a venit direct in cap, iar casca si-a dovedit utilitatea. Parcurgerea branei dureaza cam 15-20 minute, dar porțiunea dintre refugiu si intrarea pe ea este destul de solicitanta, chiar si pentru cei cu pregătite fizica buna.
      Ieșiți de pe ea, ne înscriem pe Creasta Vaii Albe pana ieșim pe Brana Mare a Costilei. Aici e si varianta de ieșirile pe platou prin Hornul lui Gelepeanu, cotat si el cu 1a. Noi continuam pe brana in mare parte inierbata. Nu este usoara. Lipsita de porțiuni tehnice, cu excepția a doua porțiuni, brana intre Creasta Vaii Albe si Valea Alba merge pe o poteca îngusta pe care un pas greșit poate fi fatal. De aceea pe o vreme umeda nu e bine sa te bagi pe ea. Trecem câteva vâlcele dintre care Blidul Uriașilor si Iadul Vaii Albe cu mare atenție pentru a nu a face un pas greșit. Prima porțiune de care ziceam ca e periculoasa este prevăzută cu doua pitoane in care te poți asigura. Poteca este îngusta si iti da ceva emoții. Ne îndreptam ușor spre firul Vaii Albe unde conexiunea este cu ceva probleme, adică iti trebuie picioare lungi pentru a descatara stânca. De aici urcam câțiva metri pentru a intra pe Brana Vaii Albe. Astăzi o tineam numai pe brane. Eram pentru a doua oară pe ea anul asta. Este mult mai prietenoasa fata de celelalte doua. Îndată ajungem aproape de cruce si aventura noastră pe nemarcat se încheie aici.
      Urmează clasicul pe Brana Caraiman si Valea Jepilor Mici. Incepem sa ne resimțim si ii dam repede la vale. Dispare cheful si se instalează oboseala. Genunchii sunt primii care se revolta. Fiind pentru a nu știu cata oară pe Jepi, ne bătea gândul chiar sa luam telecabina, inca circula, dar trebuia sa o luam spre Babele. Târziu, la lăsarea serii suntem in Busteni. Totul se încheiase perfect fara a fi nevoie sa facem mult uz de frontale.


Atentie! Datele au caracter informativ si nu sunt autorizate, neasumandu-ne niciun risc asupra erorilor. Datele pot fi modificate oricand.