Muntii Bucegi, Piciorul Babei – Omu – Valea Ialomitei

Muntii Bucegi, Piciorul Babei – Omu – Valea Ialomitei

Detalii traseu: timp de mers, marcaj, echipament, observatii.

Perioada: 15 – 16 Februarie 2020


Traseu: Pestera – Piciorul Babei – Babele – Saua Sugarilor – Vf Omu – Valea Ialomitei – Pestera


Marcaj:  Pestera – Babele , Babele – Vf Omu , Vf Omu – Valea Ialomitei – Pestera .


Timp de mers: 7 ore (Pestera – Babele 1 ora 30 minute, Babele – Vf Omu 2 ore 30 minute, Vf Omu – Valea Ialomitei 2 ore 15 minute, 45 minute pauza)


Echipament: bocanci de iarna, ciorapi – 2 perechi, pantaloni softshell, bluza de corp – 2, fleece – 1, geaca de ploaie si vant  Goretex, geaca de puf, manusi – 3, lanterna frontala cu baterii de rezerva, cutit, folie de supravetuire, rucsac, ochelari de soare, alimente, smartphone dotat cu GPS si Glonass, baterie externa – 1, coltari, piolet, casca, ham, coarda, caraba, bete trekking, termos.


Observatii: traseul intre dificil pe portiunea Saua Sugarilor – Vf Omu, este recomandat celor cu experienta pe timp de iarna si echipati corespunzator traseelor de iarna la altitudine (coltari, piolet, ham, casca, coarda); pe Valea Ialomitei se poate cobori in conditii de zapada buna, in cazul caderilor recente insemnate cantitativ de zapada sau a cresterilor bruste de temperatura pot fi avalanse;

Pentru orientare folositi track-ul GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).

Total distance: 14.36 km
Max elevation: 2477 m
Min elevation: 1633 m
Total climbing: 1040 m
Total descent: -1039 m
Download

      Planul facut pentru Fagaras nu ne-a iesit din cauza ninsorilor viscolite din ultimile zile si, neavand incotro, apelam la varianta de rezerva, si anume, Muntii Bucegi. Ne indreptam spre Cabana Bolboci la orele amiezei pe drumul abia eliberat de copacii cazuti de la ultimile uragane abatute peste Romania. Si nu exagerez cand spun uragane. Portiuni mari de padure doborate la pamant am intalnit si aici, si in Ciucas. Se presupune ca ar fi batut cu aproape 200 km la ora. Pierdem ziua pe langa cabana si ne relaxam pentru traseul de a doua zi. 
      Dis de dimineata ne indreptam spre Pestera pana la baza salvamont, de unde o luam la picior pe Piciorul Babei. Traseul este usor chiar si iarna, nu prezinta dificultati tehnice, mai ales acum cand zapada abia daca era in strat de cativa centrimetri. Desi abordăm traseul entuziasti, începem să găfaim usor in prima parte. Afara era o vreme frumoasa, cu soarele ce mângâie Bucegiul de la primele ore. Este o zi călduroasă pentru o zi de iarna. Renuntam rand pe rand la hainele groase, mergand intr-o bluza de corp. La Babele nu avem o primire prietenoasă. La cabana nu avem voie nici macar pe scări, iar platoul este biciuit de un vânt iute. Cu greu găsim un loc în care să ingurgitam un biscuite. Suntem nevoiți să apelăm la hainele la care renunțasem mai devreme. Incep sa apara pe traseu din ambele sensuri si oamenii zăpezilor, iubitori de alb. Zapada se mentinea inca tare si puteai avansa usor pe crusta lucioasa. Nici aici nu sunt portiuni tehnice si pana in Saua Sugarilor se poate merge lejer. Din sa se schimba datele problemei. Urcand pe traseul de iarna ai nevoie de coltari. Desi cresteam in altitudine, zapada nu era cu mult mai mare, Anul asta a fost unul sarac in precipitatii, in multe locuri solul fiind descoperit de mantaua alba. Trecem peste cerdac si urma o panta ceva mai inclinata spre Varful Ocolit. Intalnim din ce ince mai multi montaniarzi, facand rocada pe anumte portiuni. Intre timp aruncam si un ochi pe Valea Ialomitei pentru ca aveam de gand sa ne dam la vale pe ea.
       Ajunsi la Varful Omu, luam o pauza pe banca aflata in fata cabanei. Soarele incendiaza varful, iar vântul se mai potolise, ceea ce nu putea decat sa ne bucure. In alti ani zapada se baricada peste intrarea si ferestrele cabanei, însă astăzi avea pe alocuri un strat mai consistent. Dupa sesiunea foto de pe varf, ne lasam la vale pe unde am venit o mica portiune de timp si apoi viram dreapta pe Ialomita. Zapada este buna si scapam usor de altitudine. Mai coborasem pe ea si acum doi ani. Suntem bine in timp, avand destul timp la dispozitie pentru a ajunge pe lumina la masina. O lasam mai moale si, cand scapam de zapada, renuntam la coltari. Urmeaza o portiune usoara pana la masina la care ajungem inainte ora 17:00. Cautam o cabana pentru a manca si o stergem acasa.

Atentie! Datele au caracter informativ si nu sunt autorizate, neasumandu-ne niciun risc asupra erorilor. Datele pot fi modificate oricand.