Muntii Fagaras – Valea Podragu si Varful Moldoveanu

Muntii Fagaras – Valea Podragu si Varful Moldoveanu

Detalii traseu: timp de mers, marcaj, echipament, observatii.

Perioada: 25 – 27 Iulie 2019


Trasee: Victoria (Sumerna) – Cabana Turnuri – Cabana Podragu – Saua Podragu – Saua Corabia – Vistea – Moldoveanu si retur


Marcaj: Victoria – Saua Podragu , Saua Podragu – Varful Vistea , Varful Vistea – Varful Moldoveanu


Timp de mers: Victoria – Cabana Turnuri 4 ore 15 minute, Cabana Turnuri – Cabana Podragu 2 ore 15 minute, Cabana Podragu – Varful Moldoveanu si retur 6 ore


Echipament: bocanci de munte trei sezoane, ciorapi – 3 perechi, pantaloni lungi (gore-tex) – 1, pantaloni softshell, pantaloni scurti, bluza de corp – 1,  tricou cu maneca scurta – 5, geaca de ploaie si vant  Goretex, geaca softshel- 1, geaca de puf, manusi – 2, lanterna frontala cu baterii de rezerva, cutit, folie de supravetuire, rucsac, ochelari de soare, crema de soare, alimente, smartphone dotat cu GPS si Glonass, baterie externa – 1, sac de dormit.


Observatii: traseul este mediu ca dificultate, are o diferenta mare de nivel, panta accentuata si distanta considerabila. Nu prezinta portiuni tehnice, doar portiunea Vistea – Moldoveanu are cateva pasaje expuse prevazute cu lanturi. Exista apa pe traseu.

Pentru orientare folositi track-ul GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).

Total distance: 22.4 km
Max elevation: 2504 m
Min elevation: 639 m
Total climbing: 2953 m
Total descent: -1096 m
Download

Catunul Sumerna – Cabana Turnuri 4 ore 15 minute

       Simțim chemarea Făgărasului si ii răspundem cu prezenta la sfârșit de Iulie cu o urcare pe cel mai înalt varf, Vf Moldoveanu. Avem trei zile la dispoziție pentru a urca in topul tării noastre, un timp suficient sa ajungi fara a face un efort asa mare. De data asta am ales Valea Podragului cu urcare din Victoria. Ajungem putin cam târziu in Victoria, undeva pe la orele 16:00 si, imediat ce ne schimbam, plecam din Cătunul Sumerna pe un drum forestier plin de bălți. Drumul este înșelător pentru ca nu crezi ca ai putea trece cu o masina joasa, însă mai departe, la întâlnirea cu drumul ce vine din Arpasu, dam de un drum pietruit bun pentru orice masina. Asta e, mergem vreo 6 km pe jos pana intram pe poteca din care începi sa simți panta. Si chiar avea sa conteze acești km. Aveam de gând sa ajungem la Podragu, un plan curajos pentru ziua de azi, însă noi eram mult in intarziere. Dar știam ca traseul are o lungime mare, un timp de vreo 6-7 ore si de aceea am ales varianta asta, deoarece pe traseu, la 1500 m, se afla si Cabana Turnuri. Nu cunoșteam zona, erau singurele cabane din nordul Făgărașului la care nu ajunsesem . Incepem sa urcam prin padure la capătul a celor 6 km de mers pe drumul pietruit. Cum spuneam, panta ia proporții si ne ia din elanul nostru. Traseul este frumos, deseori dai de mici cascade, apa șiroind in toate directiile. Vegetația este abundentă si in largul ei cu atâta apa. Cand pe o parte, când pe alta, traversam podețe de lemn construite peste rau, unele din ele rupte de furia naturii. In multe locuri poteca este surpată si s-a intervenit cu butuci de lemn pentru a putea trece porțiunile dificile. Apa își cam face de cap pe aici. Orele trec cu rapiditate, cele 4 ore date pe indicatoare par sa fie reale. Eram doi, însă Gabi nu are pregătirea mea fizica si mergea mai greu. Ideea de ajunge la Cabana Podragu in seara asta se cam naruia si se contura o noapte dormită la Turnuri. Nu aveam rezervare la niciuna, asa ca nu ne aștepta nimeni. La un moment dam de o poteca ce se leagă de traseul punct rosu ce duce la Lacul Podragel si facem cale întoarsă. Putin peste ora opt ne apropiem de cabana si era clar unde aveam sa înnoptăm. Cabana Turnuri este goală, doar noi si inca doua persoane suntem in ea peste noaptea. Dupa ce mâncam o ciorba si dupa putina palavra cu cabanierul ne retragem la somn intr-o camera întunecată fara geamuri. Cabana este modesta, trecută de timp si cu greu întreținută.

Cabana Turnuri – Cabana Podragu – Varful Moldoveanu – Cabana Podragu 8 ore

      A doua ne trezim devreme si o intindem spre Podragu. Vremea este ideală. Traversam raul si ne înscriem pe versantul drept pe traseul de vara. Acum nu sunt dificultati majore, însă iarna treaba se schimba, traseul urmând partea stanga a vaii cum urci. Avalansele prezintă un risc major pe traseul de vara. Ieșim din padure rapid si mergem pe o curba de nivel pana ajungem pe un prag. Avansam relativ bine, fiind in timp. Dupa doua ore si ceva suntem la Podragu. Mâncam, ne odihnim putin si plecam mai departe. Lăsam câteva lucruri in camera si urcam spre Moldoveanu. Vremea se menținea buna deocamdată, câțiva nori pe cer si soarele ieșea deseori la iveală. Inca nu aveam semnal pe telefon sa arunc un ochi pe vreme, daca s-a mai schimbat ceva. In scurt timp suntem in sa si de acolo schimbam marcajul, banda rosie pana pe Vistea. Ajuns pe Saua Corabia, prind ceva net, dintr-un relax total, situația se schimba, la 17:00 arată o ploaie. Văzând ca Gabi înaintează mai greu, imi dau seama ca nu ne încadram. Traseul nu este asa greu, dar daca nu ai antrenament timpul de parcurgere se mărește considerabil. Urc in mare viteza pe Vistea si Moldoveanu, iar el face cale întoarsă. Urcarea pe Vistea o știu, am facut-o de câteva ori si cu greu cred ca ar facut fata. Ceata învăluie vârfurile si norii negri se abat spre noi. Norocul ultimilor ture de pe Moldovenau nu îmi mai surâde, ceata totala. Doar doua trei poze cu borna si ceva dulce, apoi ma întorc pe unde am venit. Măresc pasul, nimic in jur nu se mai vedea, traseul il știu bine, asa ca, talpa fara oprire. Încerc sa mai prind semnal dar fara succes. Ceata parca ecrana totul. In doua ore sunt la Podragu. Nu știu daca a plouat pe varf dar eu ma incadrasem in timp, la 17:00 eram in usa cabanei. Nu e de joaca cu ploaia in masivele înalte, am experimentat-o anul trecut in Parang si chiar nu vream sa o mai fac inca o data. Cerul începe sa se mai deschidă iar pe seara avem vreme buna, chair cea mai buna din asta zi. Cabana este plină, turiști de toate națiile coboară la cabana, altii lângă lac la cort. Priveliștea este superba aici, la o bere in fata cabanei vezi lacul, Muchia Tarata sau Podragu. Nu iti mai trebuie nimic in astfel de condiții. Stau afara pana la 23.00, fiind asa de multi, chiar ai cu cine intra in vorba. Desi se acumulase ceva oboseala parca nu m-as fi dus la somn, asa e cand vii la munte, nu te mai saturi, asta e farmecul. 

Cabana Podragu – Catunul Sumerna 5 ore

      Dimineata ma urnesc greu, fac rucsacul, cobor sa mananc si abia dupa doua ore ma las la vale. Initial aveam de gand sa coboram pe Culmea Tarata, pe banda albastra, dar intre timp am renuntat la idee. Coboram pe unde am venit. Traseul il stim si coboram rapid fara a mai da asa de multa atentie la ceea ce ne inconjoara. Un mic popas la Turnuri si continuam coborarea. Incep sa resimt picioarele, o parte din greutate lasand-o pe betele de trekking, inainte nu vream sa aud de ele, dar acum la coborare nu ma despart de ele. Nu simt ca am imbatranit si nu am nicio problema fizica, dar imi menajez genunchii. La orele amiezii ajungem la masina si, dupa ce ne schimbam, mergem in oras sa mancam ceva. Orasul este cam pustiu, aidoma celorlalte orase mici unde majoritatea sunt plecati in orasele mari sau in afara tarii. Pe seara o intindem spre casa. 


Atentie! Datele au caracter informativ si nu sunt autorizate, neasumandu-ne niciun risc asupra erorilor. Datele pot fi modificate oricand.