Muntii Macin – Tutuiatu si Dealul cu Drum

Muntii Macin – Tutuiatu si Dealul cu Drum

Detalii traseu: timp de mers, marcaj, echipament, observatii.

Perioada: 21 – 22 Aprilie 2019


Traseu: Cetatuia (Luncavita) – Valea Seaca – Varful Tutuiatu – Dealul cu Drum – Cetatuia


Marcaj: Cetatuia – Varful Tutuiatu , Legatura dintre traseele Tutuiatu si Dealul cu Drum , Dealul cu Drum – Nifon


Timp de mers: 5 ore


Echipament: adidasi drumetie, ciorapi – 2 perechi, pantaloni lungi (gore-tex) – 1, pantaloni softshell, bluza de corp – 1, geaca de puf, geaca de ploaie si vant  Goretex, geaca softshel- 1, manusi – 1, lanterna frontala cu baterii de rezerva, cutit, folie de supravetuire, rucsac, ochelari de soare, crema de soare, alimente, smartphone dotat cu GPS si Glonass, baterie externa – 1.


Observatii: traseul este usor fara probleme de orientare;

Pentru orientare folositi track-ul GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).

Total distance: 18.05 km
Max elevation: 458 m
Min elevation: 109 m
Total climbing: 605 m
Total descent: -605 m
Total time: 00:42:13
Download

      Dupa aproape doi ani de la periplu nostru prin veteranii munti ai Macinului, ne întoarcem pe aceste meleaguri. Aveam de gând sa dormim la cort însă temperaturile nu erau tocmai plăcute pentru o astfel de aventura, asa ca, rezervam locuri la o pensiune din Greci, La Livada. Facem ceckin – ul si plecam sa profitam de timpul avut la dispoziție.
        Mergem spre Luncavita, de unde facem dreapta spre Cetățuia. Intram intr-o padure de un verde crud, lăsând masina la bariera. Ne echipam rapid si intram pe traseul marcat cu triunghi albastru. Pe un drum forestier, flancat de aluni, ne croim drum spre Vârful Tutuiatu. Urcasem si acum doi ani pe el, însă de pe partea cealaltă, pe la Izvorul Italienilor. Traseul este de promenada, cum sunt toate traseele din acest bătrân munte. Suntem in forma si avansam lejer. Nu depășim timpul dat de indicatoare, considerat prea mare pentru ceea ce putem noi. Dupa o tura in Fagaras, aici parca era o plimbare in parc. Pe traseu găsim si locul de campare de pe Valea Seaca in care aveam de gând sa stam daca veneam cu cortul.
      Ne lăsam ușor in stanga, de unde si panta se amplifica ușor. Pana dam de traseul marcat cu cruce rosie, traseu ce face legătura cu traseul Dealul cu Drum facem cam o ora si-un sfert. Luam o pauza de hidratare. Inca vreo 30 de minute si aveam sa fim in topul Munților Macin, Vf Tutuiatu. Pierdem ceva timp pe varf si ne abatem si putin pe Vârful Ghiunaltu pentru câteva poze. Totuși, mai aveam drum lung fiindca nu aveam de gând sa coboram pe același traseu.
De la intersecția cu traseul cruce rosie ne lăsam in dreapta pentru a ajunge la Dealul cu Drumul. Traseele continua in aceeași nota, prin padure pe un drum forestier larg. Ne ia vreo 45 de minute sa ne întâlnim cu traseul marcat cu triunghi rosu din care ne îndreptam spre est. Trebuia sa ne întoarcem la masina, însă cele doua trasee nu se întâlnesc in partea de jos, asa ca trebuia sa facem cumva. Traseul ne scotea in Nifon, iar de acolo avem un drum lung pe sosea. Chiar daca nu aveam un traseu dificil, distanța lui totala era destul de mare, vreo 18 km.
      Trecem de o poiana in care găsim niște stupi de albine si imediat dam de un drum. In dreapta daca am fi continuat ne-ar scos in Nifon si am fi facut un unghi care marea distanța noastră cu vreo 3.5 km. Facem stanga pe un drum forestier, însă când ne uitam pe GPS ne dam seama ca nu este o varianta buna. Mergem prin padure ținând direcția nord, pentru a merge paralel cu șoseaua si pentru a ne scoate in bucla șoselei din care am mai fi avut putin pana la masina. Dam de mai multe drumuri si pare sa-l fi găsit cel bun. Scutim timp pretios si ieșim dupa 40 de minute la sosea. Mai avem 2 km si ajungem la masina ușor istoviți. In total ne-a luat cam 5 ore. Urcam in masina cu direcția Macin, la Profi, pentru a ne alimenta pentru o șueta la grătar. Condițiile sunt bune La Livada. Ai loc de cort, căsuțe încălzite si cazare in cabana.
       A doua ne trezim in voie, lenevind putin la o cafea. Luam masa la Popasul Laura, aflata chiar la sosea si plecam spre Cerna pentru a accede pe traseul pe Valea Vinului. Impropriu spus asa, pentru ca pe harta traseul nu pare sa meargă pe aceasta vale. Din Cerna intram pe un drum prăfuit si ajungem lângă un lan de grâu. Marcaje nu găsim decât in sat. Aveam noi ceva pe aplicație însă nu foarte clar. In locul in care ar trebui sa avem un indicatoare care sa ne îndrume pe traseu, nu găsim nimic. Asa ca mergem in continuare si facem un ocol destul de mare. Sunt multe drumuri pe care ai tendința de a lua-o. Pierdem ceva timp pana ajungem la marcaj. Ne dam seama ca acolo unde se despărțeau drumurile ar fi trebuit sa o luam in dreapta. Marcajul începe de la marginea pădurii. Nu mai continuam si ne întoarcem pe traseul marcat pe care ar fi trebuit sa urcam. In orice caz nu aveam de gând sa-l facem tot pentru ca este destul de lung. Planul nostru era sa ne întâlnim cu traseul Crapcea cumva si ne întoarcem la masina. Chiar si asa, am facut in traseu plăcut in care am găsit trei țestoase. Din locul din care ne intersectam cu traseul marcat ne lăsam la vale. Dam si locul de campare in care se afla o toaleta ecologică si in scurt timp ieșim la drumul pe care am lasat masina. Părăsim zona, îndreptându-ne spre Smardan, localitate din care luam bacul sa trecem Dunărea.


Atentie! Datele au caracter informativ si nu sunt autorizate, neasumandu-ne niciun risc asupra erorilor. Datele pot fi modificate oricand.