Explorand Muntii Parang

Explorand Muntii Parang

Creasta Parangului si Lacul Galcescu

Revenim in tara dupa expeditia din Caucaz si, dupa o pauza de o săptămana in care ne intram in forma, plecam spre Munții Parang. De asta data in alta formula, eu, Gabi si Ionut. Aveam doua obiective importante de atins, Vf Parângul Mare si Lacul Galcescu. Cel din-ntai il făcusem de câteva ori, însă la Galcescu nu coborasem deloc. Punctul de pornire este Stațiunea Ranca in care ajungem cu o seara inainte. … Read more »

Rezistenta in Parang

Când iarna își desfășura ultimile zile calendaristice, am explorat ținuturile Masivului Parang. Dupa o săptămana in care stratul de zapada a crescut cu vreo 40 cm si o vreme capricioasa, spre sfârșit avea sa fie vreme buna. Traseul ales de mine îmi era cunoscut, acum doi jumate intr-o perioada in care iarna bătea la usa, parcusesem traseul de creasta din Saua Urdele pana in Stațiunea Parang. Eram … Read more »

Mandru-i Parangul – Valea Rosiile

Au trecut aproape doi ani de când nu am mai fost in Parang, când intr-o tura solitara străbăteam creasta, din Pasul Urdele pana la Hotel Rusu, asa ca era timpul sa ii mai fac o vizita. Informațiile pentru acest masiv le găsești foarte greu, pare a fi un munte uitat de lume. Marcajele sunt vechi, cele doua refugii sunt la fel intr-o stare proasta, cabane nu exista decât la poalele muntelui, fiind mai degrabă pensiuni, … Read more »

Creasta Parangului – Pasul Urdele – Statiunea Parang

Dupa o lunga așteptare de o luna de zile, in care am urmărit vremea, perioada părea a fi perfecta pentru o drumetie in Parang. Planul pe care il făcusem se întindea pe trei zile si avea drept scop parcurgerea crestei de la Hotel Rusu – Petrosani pana in Pasul Urdele, cu coborâre in stațiunea Ranca. Dupa calculele facute de mine traseul avea aproximativ 24 km, ce putea fi parcurs si intr-o singura zi, … Read More »