Explorand Muntii Piatra Craiului

Explorand Muntii Piatra Craiului

Pe Padinile Craiului – Calinet

Cum traseele marcate ce urca in Creasta Pietrei Craiului s-au cam terminat sau le-am facut de mai multe ori, am ales un traseu nemarcat, si anume, Padina lui Calinet. Intrând in categoria traseelor de alpinism, ea este cotată cu 1b, adică cu mici elemente de catarare pentru a depăși saritorile de câțiva metri aflate pe firul vaii. … Read more »

Vf Ascutit – Piatra Craiului

Plecam cu planuri marete, sa strabatem creasta Pietrei Craiului de la Ascutit pana la Vf La Om. Echipati ca la carte, plecam spre Curmatura prin Prapastiile Zarnestilor, urmarind drumul forestier ce duce pana la cabana. Ziua este superba, joi avea sa fie soare toata ziua, insa urmatoarea zi pe care o alocasem traseului de creasta avea sa fie noroasa si asta ne demoraliza din ce in ce mai mult. … Read more »

Pietricica – Piatra Craiului

Mențineam un ritm bun, mergeam pentru a patra oară in luna Ianuarie pe munte. Si acum alegeam tot o tura usoara, vremea si stratul de zapada nu ne permitea inca sa urcam la altitudine mai mare. Am multe ture in Piatra Craiului, însă de pe partea cu Brusturet nu intrasem niciodată. Pornim intr-acolo, pe un frig pătrunzător, cu gândul de a da startul de la Cabana Brusturet. … Read more »

Padini din Crai – Sindileriei si Hotarului

Piatra Craiului a fost ca un magnet pentru mine anul asta, concurând cu Bucegiul la numarul de ture facute. Toamna târzie inca se menținea cu temperaturi ridicate peste asteptarile noastre. Zilele cu soarele pe care le-am așteptam toată vara au venit in Octombrie si Noiembrie. Menținem un ritm bun, suntem la a 6 tura in toamna asta si 25 pe tot anul. Nici nu ma gândeam sa pierd asa zi superba de weekend. … Read more »

Pe potecile Craiului – Braul Cioranga si Carol Lehman

Toamna si-a intrat in drepturi de vreo săptămana însă vremea buna pe care o asteptam de vreo 2 luni nu vrea sa vina. Urmăream de ceva timp vremea pentru masive din Orientali precum Rodnei, Caliman sau Hasmas. Nu prea am noroc si in ultimul moment ne hotaram sa plecam Crai unde părea sa fie mai bine. Pentru a patra oară vin in aceast masiv anul asta, având câte o ieșire in fiecare anotimp. … Read more »

Craiul Sudic

Aveam o datorie in Piatra Craiului si trebuia sa o platesc cat mai curând. Eram dator sa străbat Creasta Sudica a masivului, un traseu la superlativ, o provocare pentru orice montaniard. Cu o desfasurare de la nord la sud din Saua Crapaturii pana in Saua Funduri, pe o distanța de doar 10 km si o diferenta de nivel cumulata de 760 m creasta te stoarce de energie si iti solicita glezna bine. Cu … Read more »

Inversunarea din Crai

Toată săptămana am tot discutat unde sa mergem si abia vineri ne-am hotărât. Aveam in plan Făgărașul, pe Serbota, ne gândeam si la Piatra Mare sau Postavaru. Nu ne-a iesit nimic, pana vineri, când ne-am decis sa mergem in Crai. Pe seara sun la Casa Folea si rezerv doua locuri. Era pentru prima data când înnoptam aici. Sâmbata ora 07:00, din Gara de Nord – Bucuresti luam trenul spre Brasov, un … Read more »

Creasta Craiului din Turnu pana la Ascutit

 Creasta Pietrei Craiului este printre cele mai spectaculoase trasee de la noi țara. Cu o porțiuni dificile, pasaje expuse, la care se adauga si zapada, sa o parcurgi iarna este o adevarata aventura. Pentru tura asta ne propusesem doar partea dintre Vârful Turnu si Vârful Ascuțit. Oricum intr-o zi mai mult nu prea poți face, decât sa înnoptezi in creasta. Daca nu sunt urme făcute, cum s-a întâmplat in Read more »

Pe potecile Craiului – Padina Hotarului

Dupa multe discuții asupra traseului pe care sa mergem, ajungem intr-un final la un acord. Piatra Mare, Ciucas, Grohotis, Bucegi, Crai, pe toate le-am luat la rând pana am găsit o varianta buna pentru o zi. Suntem la Porțile Craiului la ora 10:00, pe partea de nord, cu intenția de a aborda Padina Hotarului si Padina Sindileriei. Pentru cea din urma nu eram 100% hotărați daca vom intra pe ea, mai aveam … Read more »

Pe potecile Craiului – Marele Grohotis

De ceva timp ne gândeam ca a treia zi de Paste sa o dedicam muntelui. Greu ne-am decis asupra destinatiei, analizând rând pe rând Masivul Postavaru, Masivul Grohotis si Masivului Piatra Craiului. In cele din urma ne-am hotărât sa mergem in Crai. Unele locuri erau inca necunoscute, Cabana Garofiță Pietrei Craiului, Crucea Granicerului, Cabana Dragoș Bajan, Peștera Urșilor  … Read more »

„Pierdut” in Marele Grohotis

Mai erau cateva zile pana sa plecam in Franta, pentru a cuceri cel mai mare varf al Alpilor – Mont Blanc 4810 si cum in Bucuresti era cod de canicula, am zis ca inca o tura de pregatire nu ne-ar prinde rau. Am luat corturile cu noi si le-am amplasat in Plaiul Foii prinde multe alte corturi si masini venite de peste tot. Multi aveau alte preocupari decat muntele, dar de, asa inteleg unii sa se … Read more »

Creasta Nordica a Craiului

Piatra Craiului nu are o suprafața foarte mare si nu este cel mai înalt munte din România, dar este cel mai anevoios masiv. Cu porțiuni expuse, cu panta accentuată, trasee cu roci friabile ce se pot desprinde oricând, cu trene de grohotiș care o pot lua ușor la vale, Munții Piatra Craiului iti testează abilitatile fizice si psihice. Era luna Aprilie si inca  … Read more »