Realizarea unui model 3D cu QGIS si inserarea web

       Pentru a realiza un model 3D cu scopul de a-l insera intr-o pagina web Quantum Gis poate fi o solutie fiabila pentru acest lucru. Sunt si alte variante cum ar fi WebGL unde trebuie sa ai cunostinte solide de programare, SketchFab sau P3D unde esti limitat de spatiu, iar fisierele trebuie sa fie in format obj, care in functie de rezolutia imaginii poate ocupa un spatiu destul de mare. Cu pluginul QGis2threejs este destul de simplu pentru a implementa un model 3D in site-ul nostru web ,,printr-un simplu iframe si binenteles ca trebuie sa salvam fisierul creat de aplicatie pe un server la care sa faca trimiterea. Avantajul acestui plugin este, ca nu costa nimic si spatiul pe care il consuma tot fisierul creat este mai mic decat daca ar fi sa cream un model in format obj.

  1. Primul pas care trebuie facut este sa deschidem QGIS si sa instalam pluginul Qgis2threejs
  2. Dupa ce am instalat pluginul aducem in aplicatie imaginea care dorim a fi transformata intr-un model 3D, in cazul nostru DEM Piatra Craiului si in functie de preferinte il customizam cum dorim noi sa apara in stadiul final
  3. Urmatorul pas este acela de a crea modelul 3D
  4. Cu modelul 3D creat nu trebuie decat sa salvam fisierele pe serverul site-ului web si sa inseram in pagina iframe-ul care face trimiterea la fisierul salvat.

       Deschidem QGIS si aducem DEM-ul creat deja, daca nu-l avem il cream. Apasam Add Raster Layer si cautam folderul in care il avem pentru a fi importat. Dupa ce l-am importat in functie de cum dorim ii putem aduce modificari la paleta de culori, putem aduce alte date (rauri, drumuri, varfuri)  de tip punct, linie, poligon care sa ofera o reprezentare cat mai reala a terenului. Cu toate datele importante si editate dupa bunul plac, nu trebuie decat sa mergem in bara de sus si apasam pe Web si Qgis2threejs unde ni se va deschide o pagina in care avem mai multe optiuni cum ar: locul in care vrem sa salvam fisierul, exagerarea modelului, rezolutia, transparenta si multe altele pe care le puteti descoperi umbland prin optiunile puse la dispozitie de acest plugin. Cu toate detaliile stabilite nu trebuie decat sa dam Run si ni se va deschide o pagina web cu modelul creat pentru a vedea rezultatele
      Odata realizat modelul urmatoarea etapa este aceea de inserare in site. Cum site-ul nostru este pe Worpress, pe un hosting cumparat avem varianta de a salva fiserul prin Filezilla FTP Client. Luam fisierul prin Drag&Drop si il mutam in folderul in care salvam noi de-obicei toate fisierele. Ultimul pas este acela de inserare in pagina cu ajutorul unui cod iframe (<iframe src=”numesite/director/uploads/model3d/harti%203d/modelcrai.html” width=”860″ height=”480″ frameborder=”0″ allowfullscreen=”allowfullscreen”></iframe>) care sa faca trmitere la fisierul ce contine datele cu modelul 3D.