Cele mai periculoase trasee montane din Romania
Traseele montane ii ofera drumetului posibilitatea de a explora natura in care poate gasi o oaza de liniște, poate admira peisaje superbe sau ii da șansă de a face miscare fizică atat de necesară sănătății. Pentru a ne bucura de toate aceste lucruri si a nu ramane cu un gust amar de pe urma muntelui, este recomandat sa fim precauti si sa ne informăm temeinic daca vrem sa întreprindem o astfel de activitate. Sunt câteva trasee marcate in țara noastră care au un grad mai ridicat de dificultate ce necesita experienta fizică și psihică pentru a le face fata. Asa ca, in caz ca vrei sa pleci intr-o aventura in Munții Fagaras, Piatra Craiului, Buila Vanturarita, Bucegi, arunca un ochi pe articolul de fata pentru a evita situațiile dificile sau accidentele. Trebuie sa mentionam ca ne vom referi doar la trasee marcate ce pot parcurse pe timp de vara. Pe traseele nemarcate si pe timp de iarna lucrurile se complica si lista poate fi mult mai mare, iar multe din ele pot fi chiar impracticabile, catalogate ca fiind inchise sau interzise.
Custura Saratii – se desfășoară intre Vârful Serbota si Saua Cleopatrei, are o lungime de 1.3 km si aspectul unui arc de cerc. Indiferent de unde o abordezi iti trebuie multa îndemânare, stăpânire de sine si experiența. Traseul trece când pe o parte, când pe alta, prin locuri accidentate in care o singur pas greșit iti poate fi fatal. Timp de doua ore adrenalina si cortizolul cresc in procente considerabile, iar daca ai intrat in hora trebuie sa joci. In timpul ploilor torentiale fulgerele pot fi o problema, la fel si terenul umed. Prezenta unei cruci, in care o turista si-a gasit sfarsitul in urma cu cativa ani, este o dovada clara care demonstreaza ca nu este de joaca cu creasta zimtata ca dintii unui crocodil.
Strunga Dracului – aflata in imediata apropiere a Vârfului Negoiu, si nu departe de Custura Saratii, porțiunea este la fel de dificila ca si traseul precedent. Oficial, ea este închisă, însă unii se mai încumeta sa faca slalom printre lespezii periculosi. Ar fi mai bine sa renunți daca ai de gând sa o traversezi, pentru ca ai toate șansele sa pui niște oameni pe drumuri. Poți avea surpriza ca in orice moment sa părăsești creasta cu tot cu ea. Astfel de evenimente s-au petrecut cu ceva ani in urma, insa spre norocul nostru nu se afla nimeni acolo. Nici ea nu este ferita de fulgere, circuland astfel o ipoteza ca atunci cand strunga este lovita de un astfel de fenomen, s-ar inrosi ca o vapaie de foc, de aici tragandu-i-se si numele.
Creasta Pietrei Craiului – este divina, una dintre cele mai spectaculoase din țara noastră, fiind la mare cautare si vara, si iarna. Iar daca iti place aventura, trebuie sa știi ca ai nevoie de mult curaj sa pășești pe aceasta muchie ascutita pentru ca hauri intalnesti pe ambele parti, iar o cadere in abis te-ar scoate cam sifonat de acolo. Prima parte dinspre nord este mai prietenoasa, are câteva pasaje dificile ce pot fi trecute cu putina atenție. De la Vârful Ascuțit începe distracția. Treci prin Timbale, Vaiuga, La Om, iar traseul nu este deloc ușor. Ai unele pasaje in care inima pulseaza intens vazand ce e dedesubt. Nici mai departe nu suntem tratati mai bine, avem si pe sudica cateva portiuni in care trebuie sa dansam dintr-o parte in alta sau ne luptam cu jnepeni sacaitori ce te scot din pepeni.
Creasta Builei intre Vârful Vânturarița Mare si Curmtura Oale. Distanța este cat o aruncătură de bat, care, la o privire aruncată pe harta, ai zice ca este floare la ureche. Mulți o aseamănă cu Creasta Pietrei Craiului. Pana a intra pe ea nu credeam, dar la fata locului mi s-a confirmat intr-o oarecare măsura. Pasaje expuse, poteca ce se surpa ușor, cățărare la liber sunt câteva provocări daca alegi acest traseu. Când am fost noi, o parte era nemarcata, acum din ce am inteles ar fi banda rosie toată creasta. Parcurgerea a nici 2 km ne-a luat vreo 3 ore. E lesne de inteles de ce.
La Trei Pași de Moarte – nu este o denumire data din cauza ca aici si-ar fi dat duhul mulți turiști, ci din cauza ca ar fi fost un punct de control intre Transilvania si Tara Romaneasca in timpul războaielor, iar multi cadeau prada gloanțelor. Numele este într-adevăr inspaimantator când il auzi, te duce direct cu gândul la dezastru. Aceasta porțiune de traseu, desfășurată intre Fereastra Zmeilor si Vârful Arpașu, are câteva pasaje expuse, prevăzute cu lanțuri de care trebuie sa te ajuți pentru a le depăși. Solul umed, încărcătura din spatele montaniardului, gheata, zapada toate pot contribui la un accident nedorit atunci când suntem pe muchia sculptata de diverși agenți externi sau interni. De altfel, si expunerea ei in cazul fenomenelor de tip fulgere poate reprezenta un pericol. In imediata apropiere a Ferestrei Zmeilor o cruce a unui montaniard ceh sta înfiptă in stânca, confirmându-ne ca in zona nu e bine sa te afli in timpul ploilor torențiale însoțite de astfel de fenomene.
Piatra Craiului – La Lanțuri – aflat pe partea vestica a masivului, acest traseu nu face rabat din categoria traseelor dificile, cum mai toate sunt in partea superioară a masivului despre care vorbim. Daca pana ieșim din pădure nu avem nevoie de abilitați tehnice, imediat cum luam contact cu golul alpin câteva din mișcările unei ciute, cum ar fi capra neagra, ne sunt necesare. In multe locuri avem încastrate in roca lanțuri fara de care misiunea ar fi fost si mai dificila. In câteva locuri saritorile, porțiunile instabile si alunecoase dau emoții oricărui pretendent ce vrea sa iasă in Saua Grind pentru a se inspira aer de creasta la o altitudine de 2200 m.
Muntii Bucegi – Jepii Mici – este, probabil, traseul cu cele mai multe victime înregistrate pe traseele marcate de la noi din țara. Prezenta telecabinei, obiectivele turistice precum Babele si Sfinxul ii atrag pe turiști sa aleagă cea mai directa si scurta ruta. Adevărat ca este cea mai directa ruta, însă asta nu înseamnă ca este si cea mai usoara. Mărturie sunt crucile aflate pe traseul marcat cu cruce albastra. Multe din victime sunt din rândul celor neexperimentați ce se angrenează in traseu cu un echipament necorespunzător, fara condiție fizica si experienta pe traseele dificile. Multe porțiuni din traseu sunt prevăzute cu lanțuri, puse mai ales dupa ce mulți au dat chix pe el. Zonele expuse, panta accentuată, schimbările de direcție strânse, roca lucioasa ce facilitează alunecarea, mai ales pe timp de ploaie, sunt câteva primejdii ce-l includ in lista celor mai dificile trasee de vara de la noi din țara.
La Prepeleac – Varful Bucsoiu Mare – ne aflam tot in Bucegi pe un traseu ce culmineaza cu atingerea unuia dintre cele mai frumoase varfuri, din cel mai vizitat masiv din tara noastra. Cum urcam pe Tache Ionescu, la un moment dat, suntem nevoiti sa facem stanga si sa ne inscriem pe traseul cu pricina, marcat cu banda rosie. Vegetatia luxurianta iti da batai de cap inca de la inceput si pe masura ce urci, panta, poteca surpata, cateva lanturi prinse in roca iti arata de ce este un traseul recomandat celor cu experienta. Nici in partea superioara, odata iesiti in golul alpin, nu avem parte de un tratament mai bun, insa, daca suntem atenti, putem fi primiti cu flori, si chiar cu cu flori rara, adica floarea de colt. Dar pentru asta avem nevoie de rabdare, rezistenta fizica, spirit de orientare si ceva abilitati tehnice pentru ca Floarea Reginei o gasim chiar in apropierea varfului.
Brana Caprelor – gasim mai multe trasee cu numele asta, in Bucegi, Piatra Craiului dar si in Buila Vanturarita. Cel din urma este un traseu pe cat de spectaculos, pe atat de periculos. Portiuni inguste de poteca, belvederi in care te ia ameteala, grohotis instabil, piatra umeda, copaci agatati de stanci de sfideaza gravitatia sunt dificultati ce ne pasc pe brana acrobatica ce ne poarta prin Cheile Cheii. De aceea, nu este recomandat celor care au rau de inaltime, probleme de echilibristica sau care nu au o buna pregatire fizica.
Bineinteles ca lista poate continua si cu trasee precum Braul Cioranga Mare din Crai (la fel si Padina Popii, Padina Sindileriei, mai toate traseele de peste 1500 m de aici au un grad ridicat de dificultate), Cascada Duruitoarea – Cabana Dochia din Ceahlau, portiunea dintre Doamnele si Laitel din Muntii Fagaras, Hornurile Mari din Bucegi sau chiar cu trasee din Cozia, Cernei, Retezat, Parang, Rodnei. In concluzie, la fel cum spuneam si la început, o informare corecta te scuteste de multe neplaceri atat pe tine cat si pe altii.