7 trasee superbe din Muntii Retezat
Masivul Retezat, unul dintre cei mai frumosi munti ai Romaniei, locul in care gasim cele mai multe lacuri glaciare – 55, poseda cateva trasee ce merita sa le parcurgi macar o data in viata. Alcatuit in mare parte din sisturi cristaline, acest masiv, parc national din 1935, ofera montaniardului o serie de superlative pe care nu le gaseste oriunde. Pe langa lacurile de care spuneam mai sus, daca le trecem pragul, intalnim creste si varfuri semete ce depasesc in doua puncte altiudinea de 2500 m, vai glaciare largi, specii de plante si animale rare. Pentru a avea parte de toate acestea, trebuie neaparat sa vii in acest colt de rai numit Retezat. In continuare vom descrie trasee pe care noi le-am facut si care se afla in topul celor mai frumoase din acesti munti.
Circuitul lacurilor – in partea superioara, cu plecare din caldarea glaciara Bucura, pe parcursul a doua – trei ore, avem o salba de lacuri ce contribuie decisiv in plasarea masivului in ierarhia celor mai frumosi din tara noastra. De la Lacul Bucura, cel mai mare lac de origine glaciara, ne inscriem pe punct rosu si luam rand pe rand Lacurile Bucurel, Taul Portii, chiar si Agatat daca ne abatem putin, Viorica, Florica, Ana si Lia. Cum spuneam, cu un efort de 2 ore 30 minute avem ocazia de a vedea 8 lacuri daca includem si Taul Agatat.
Valea Rea – nu stiu cat de rea este aceasta vale, dar cu siguranta este una dintre cele mai frumoase. Dupa un mers prin padure, iesim in golul alpin, unde dam diferite specii de vegetatie ce abunda pe vale. Salbaticia locurilor este de o frumusete rara, iar in etajul alpin superior apa siroieste in toate directie, loc in care gasim si cateva tauri, mai mici sau mai mari. Valea are avantajul de a fi strajuita de cei doi colosi ai masivului, Vf Peleaga 2509 m si Vf Papusa 2508 m. Asa ca, daca ati iesit in creasta, in stanga sau dreapta, avem doua variante bune de a ajunge pe unul dintre cele 13 varfuri ce depasesc 2500 m.
Valea Pietrele – o vale intens circulata atat vara, cat si iarna (pentru cei bine pregatiti pe traseele de iarna). Datorita celor doua cabane aflate pe traseul ce pleaca din Carnic, marcat cu banda albastra, ne poarta pe o vale pietroasa, de unde i se trage si numele. Dupa un mers prin padure, in care intalnim Cabana Pietrele si un loc in care putem campa la cort, la 1700 m, iesim in golul alpin chiar la Cabana Gentiana. De aici urmeaza traversarea raului cu acelasi nume de vreo cateva ori si depasirea unor praguri glaciare. Odata ce l-am depasit pe ultimul, intalnim un lac de aceeasi natura si ne repezim spre Curmatura Bucurei vara, respectiv Saua Custura Bucurei iarna, pentru a iesi in creasta. De aici avem multe optiuni, cele mai importante fiind atingerea celui mai inalt varf – Peleaga, prin Coltii Pelegii, sau coborarea la Lacul Bucura.
Valea Bucurei – practic, acest traseu si cel de dinainte formeaza un singur traseu marcat cu banda albastra, dar, tinand cont de durata lui, am zis sa-l impartim in doua. Din Poiana Pelegii sau de la Cabana Buta, via Saua Plaiul Mic, cum am venit noi in acest labirint, poteca ne poarta pasii prin vegetatie luxurianta si doua lacuri superbe (Lia, Bucura). In caz ca mai avem chef sau conditie fizica, putem continua prin Caldarea Bebecilor pentru a urca pe Varful Peleaga, schimband macazul si urmarind traseul marcat cu cruce galbena. Acelasi lucru l-am facut si noi, ba mai mult, am continuat pana in Saua Pelegii, de unde am descins pe Valea Pelegii, via Taul Pelegii.
Culmea Lolaia – Varful Retezat – Varful Retezat nu depaseste 2500 m, insa este atractia iubitorilor de munte pentru proeminta sa ce poate fi observata si din muntii vecini. Urcam o panta asidua prin padure si iesim in Saua Ciurila, urmand Culmea Lolaia pavata cu lespezi mari ce trebuie abordati cu atentie. Avem o perspectiva buna a tot ce inconjoara si in partea superioara trebuie sa dam din nou piept unei pante pentru a iesi pe varf, pentru a avea o priveliste si mai spectaculoasa.
Lacul Bucura – Lacul Zanoaga – Daca primul este cel mai mare ca suprafata (10 ha), cel de-al doilea este cel mai adanc (26 m). Marcajul triunghi rosu este cel pe care trebuie sa-l urmarim si cu siguranta nu vom regreta. De fapt, este tot un tur in care vom admira mai multe lacuri. Pornim de la Bucura, trecem de fiul lui Bucurel si luam directia Seii Judele. Pe masura ce urci, traseul te incanta tot mai mult si pe parcurs, pasind pe lespezi mari, dai de Taul Portii si Taul Agatat. Din Saua Judele mergem pe o culme prelunga si suntem cu ochii cand pe stanga, cand pe dreapta pentru a admira Lacul Judele, respectiv Lacul Iezilor si Lacul Caprei. Din culme ne lasam la cel de-al doilea obiectiv ca importanta – Lacul Zanoaga, zabovind cateva clipe in linistea naturii sau chiar putem petrece o noapte la cort. Traseul poate fi continuat in circuit de cei bine antrenati si experimentati pe traseul cruce albastra cu un ocol ceva mai mare.
Valea Stanisoarei – un traseu ce are ca punct de plecare Carnic sau Cabana Pietrele. Oarecum, pana la lac, traseul are cam aceeasi configuratie cu cel de pe Valea Pietrele. Urca prin padure pana la un moment dat si apoi urcam praguri glaciare pana iese la Lacul Stanisoara. De aici configuratia se schimba si ne lasam in dreapta pentru a urca in Saua Retezatului de Vara, urmand a urca pe Vf Retezat. Noi l-am parcurs in circuit cu Culmea Lolaia, cum este si indicat.
Atentie! Toate traseele necesita experienta montana si o buna conditie fizica. Nu se recomanda parcurgerea lor in timpul ploilor torentiale insotite de descarcari electrice. Unele traseele pot avea portiuni expuse din care se poate aluneca. Pe timp de iarna unele traseele pot fi periculoase sau impracticabile, fiind recomandate doar celor cu o experienta temeinica in acest anotimp. Pentru parcurgerea traseelor in conditii optime, informati-va corect din mai multe surse, indeosebi de la Serviciul Salvamont.