7 trasee din Masivul Piatra Craiului
O spunem din start, Masivul Piatra Craiului este un munte cu multe provocări si recomandat celor cu experiența pe traseele montane. Vorbim de traseele ce ies in golul alpin si care oferă montaniardului privelisti de neuitat, dar si putin suspans, deoarece toate traseele implica cunostinte tehnice pentru a depasi pasajele dificile. Situat in Carpații de Curbura, cu o suprafața de 200 km patrati, cu altitudinea maxima de 2238 m in Vf La Om, cu roci predominant calcaroase, Masivul Piatra Craiului este o atracție bine cunoscuta in România in rândul alpiniștilor si al montaniarzilor. Masivul poate fi abordat din toate părțile, principala atracție fiind creasta zgrunțuroasă, care, in orice perioada vei parcurge-o, iti va oferi peisaje sublime, adrenalina si anduranta.
Așadar, sa incepem sa descriem cele mai frumoase trasee marcate din acest mic labirint calcaros, care pot fi parcurse doar pe timp de vara. In sezonul de iarna situatia se schimba si pentru a patrunde in acest mic colt de rai vom folosi alte rute, pe care le-am expus intr-un alt articol de-al nostru.
Creasta din Saua Crapaturii pana in Saua Funduri (timp de mers 12 – 13 ore, marcaj punct rosu, traseu dificil) – un traseu recomandat celor cu o buna pregătire fizica si cu experienta pe traseele accidentate, pentru ca in multe momente întâlnim porțiuni expuse, in care un pas greșit poate fi fatal. Urcam spre vârful Turnu ajutați de lanțuri pentru a ieși in golul alpin. Luam la rând toate vârfurile urcand si coborând diferențe de nivel mai mici sau mai mari. Incepem cu Vârful Turnu si continuam pe creasta nordica dansand pe Padina Închisă, Padina Popii, Vârful Ascuțit. Este o prima etapa, ceva mai usoara, pe care o parcurgem in 3 – 4 ore. Următoarea etapa este porțiunea dintre Ascuțit si Vf la Om. Pentru a ajunge in cel mai înalt punct al Craiului, vom fi nevoiți sa urcam Timbalele, Vladusca, Vf Sbirii, întâlnind pasaje dificile si accidentate pe care le abordam cu mare atenție. De inca 4 ore avem nevoie pentru a parcurge aceasta etapa. Urmează creasta sudica intre Vf La Om si Saua Funduri. La fel de accidentata, dar si de spectaculoasa, chiar daca altitudinile mai scad pe măsura ce ne ducem spre sa. Flori de colt si capre negre avem ocazia sa întâlnim, cum de altfel putem găsi pe multe din traseele din golul alpin. Sunt necesare 3 ore 30 minute si pentru aceasta porțiune, însumând 12 ore de provocări pe muchii înguste cu peisaje ce iti incanta privirea.
Plaiul Foii – La Lanțuri – Saua Grind (timp de mers 5 ore, marcaj banda rosie, traseu dificil) – un traseu lung si cu o diferența de nivel considerabila, dar si cu porțiuni tehnice prevăzute in unele locuri cu lanțuri. Urcam intr-o panta accentuată prin padure, trecând de Refugiul Spirlea, si continuam pe banda rosie pana ieșim intr-o zona de grohotis. De aici începe si spectacolul, fiind necesare putine aptitudini de cățărător. Avem câteva porțiuni cu câteva săritori prevăzute in unele locuri cu lanțuri, de care suntem obligați sa ne ajutam. Pe măsura ce urcam pereții se îngustează, luând aspect de canion, fiind totodata unul dintre cele mai grele trasee marcate din Crai. Avem si câteva formațiuni interesante sub forma unor arcade in zona numita La Zaplaz. Traseul culminează cu ieșirea in creasta, mai exact in Saua Grind, de unde in numai 15 minute putem fi pe Piscul Baciului
La Table – Refugiul Grind – Vf La Om (timp de mers 2 ore, marcaj banda rosie, traseu mediu) – din zona in care mai multe trasee se intersectează, La Table, având posibilitatea de a veni din mai multe puncte de acces, vom urca timp de 45 de minute pana la Refugiul Grind. Odată iesiti in golul alpin, avem o munca serioasă de depus, înscriindu-ne intr-o panta asidua pe sub Coltii Găinii. Avem un teren friabil pe care va trebui sa turam putin motoarele. Priveliștile sunt din ce in ce mai spectaculoase spre creasta sudica, sau in spate spre Bucegi. Ieșim dupa inca doua ore pe Vf La Om, in cel mai inalt punct din acest masiv.
Padinile Frumoase – Vf Ascuțit (timp de mers 2 ore 30 minute, marcaj triunghi albastru, traseu mediu) – din titlu am spus totul. Este clar ca vom avea de explorat un traseu frumos si putin solicitant. In funcție de pregătirea fizica, avem nevoie de 2 – 3 ore pentru urca o panta accentuată pe porțiuni de grohotis flancate de pereti înalți ce par sa vina peste tine. De la Cabana Curmătura urmam traseul triunghi albastru, ce include un mers prin padure, porțiuni friabile accidentate, in care ne ajutam si de lanțuri, ca mai apoi sa urcam printre jnepeni sau molizi răzleți pana ieșim in culme si ulterior pe Vf Ascuțit.
Refugiul Diana – Brana Craprelor – Saua Padina Închise ( timp de mers 2 ore 30 minute, marcaj banda albastra, traseu mediu – dificil) – nu mergem sa recladim Diana, cum ar spune un cantec de munte, ci sa ne bucuram de o brana frumoasa, mai exact Brana Caprelor. Un nume des folosit in literatura de specialitate, pentru ca astfel de denumire gasim si in Bucegi, Buila&Vanturarita, Trascau. Un traseu pe abruptul vestic al masivului, caracteristic unui traseu numit brana sau brau, ce merge pe la baza unui perete inalt si suspendata deasupra Padinei Inchise. Deci, de la Refugiul Diana urcam prin padure si in scurt timp dam de Turnul MIc al Dianei, pe care il ocolin prin stanga, continuand sa urcam spre Brana Caprelor aflata deasupra Padinei Inchise. ca ma apoi sa mergem pe un grohotis instabil pana ieșim in zona cu mult jneapăn. Pe parcurs dam si de un izvor, La Gavan, in care trebuie sa avem putin noroc sa gasim apa, mai ales in perioadele secetoase. La un moment dat intersectam alt traseu frumos ce urca tot de la Refugiul Diana, Padina Popii. In final traseul iese in Saua Padinei Inchise, si totodata in creasta principala .
Padina Sindileriei – Vf Turnu (timp de mers 3 ore, marcaj cruce rosie, traseu dificil) – suntem in nord-vestul masivului si, dupa un mers de 15 minute prin padure din Saua Chiliilor, ne înscriem pe vale. Din prima suntem întâmpinați de o săritoare prevăzută cu un lanț si un lemn de care ne ajutam sa o depasim. In continuare avem o panta accentuată pe grohotis si suntem strajuiti de doi pereți impunatori ce parca iti dau fiori cand te uiti in sus. La un moment dat ne lăsam in stanga si pe măsura ce urcam ni se ivesc peisaje superbe spre Muntii Iezer&Papusa. Suntem nevoiți sa ne strecuram pe sub un jneapăn sâcâitor pana ieșim pe Vârful Turnu.
Poiana Zănoaga – Curmatura – Saua Crapaturii – Piatra Mică – Poiana Zănoaga (timp de mers 4 ore, marcaj punct albastru) – singurul traseu din descrierea noastra care nu urca in creasta principala, dar din care se vede foarte bine. Avem o privelestie de ansamblu spre toata creasta crenelata, in special spre Vârful Turnu. Traseul este presărat si el cu pasaje ușor accidentate, susținute in unele locuri de lanțuri. Dupa cele câteva obstacole, ieșim pe culme si nu ne rămâne decât un mers prin jneapăn pana ce intalnim crucea imensa amplasată chiar pe varf. De aici ne lansam intr-o panta accentuata in Poiana Zănoaga, poiana prin care am trecut si la urcare. Chiar daca este scurt, traseul este provocator si perfect pentru un scurt antrenament, cu scopul de a ne pregati pentru celelalte trasee mai dificile pe care le-am descris anterior.
Alte trasee ce pot intra lejer in topul celor mai frumoase trasee sunt: Braul Cioranga Mare, Padina Popii, Marele Grohotis si Carol Lehman.
Atentie! Toate traseele din partea superioara a Pietrei Craiului sunt dificile. Traseele prezinta portiuni accidentate, panta accentuata, grohotis instabil. Nu se recomanda parcurgerea lor in perioada ploilor torentiale si de cei fara experienta montana. Traseele necesita cunostinte minime de catarare si de folosire a lanturilor amplasate pe pasajele dificile.