Cele mai frumoase piscuri din Romania
In Romania, in Muntii Carpati, avem cateva varfuri ce se afla in topul celor mai frumoase si care merita cu prisosinta a fi urcate, pentru ca ele ne vor oferi o experienta de neuitat. Aspectele de care vom tine cont in vederea construirii acestui top sunt: inaltimea, proeminenta, traseele ce duc spre ele, priveliștea, dificultatea. Trebuie sa mentionam ca vorbim de piscuri ce pot fi atinse doar de pe trasee marcate sau trasee ce nu implica elemente de catarare.
Vf Moldoveanu – 2544 m, cel mai inalt din Romania, este inconfundabil de oriunde l-ai privi. Alături de fratele sau, Vistea Mare, formeaza un trapez ce poate fi observat de pe Vanatoarea lui Buteanu, Museteica, Dara etc. Traseele ce duc pe el se intrec in spectacol si greu poti spune care este cel mai frumos. Un plus de splendoare ii ofera si terenul accidentat, pentru ca ce este greu, este si frumos. Si ca meniul sa fie complet, vom gusta desertul atunci cand ajungem pe el – priveliștea. Oriunde ai privi, te întrebi dacă ai ajuns in rai. Asadar, aventurează pe el, dar fii pregătit sa infrunti cateva obstacole, in functie de anotimp.
Vf Negoiu – 2535 m, probabil, cel mai dificil din punct de vedere tehnic și al doilea ca inaltime din tara noastra. Cum spuneam mai devreme, ce este greu, este si spectaculos, iar cand ajungi pe Negoiu nu are cum sa nu iti placa. Fiecare traseu este o provocare, indeosebi Custura Saratii, iar rasplata vine înzecit cand ajungi pe summit.
Vf Bucsoiu – 2493 m, ne mutam în Bucegi și, in partea nordica a lui, gasim un varf proeminent căruia ii lipsesc doar câțiva metri sa nu aibă 2500 m. Rutele de acces sunt pe masura frumuseții lui din orice direcție l-am aborda. Brana Caprelor, La Prepeleac sunt doua trasee ce-l ajuta sa fie in topul preferintelor iubitorilor de munte. In apropiere, gasim si flori de colt in sezonul cald, iar priveliștea este suficient de frumoasa sa te facă sa ajungi pe el.
Vf La Om – 2338 m, Piatra Craiului nu avea cum sa nu fie în acest top, deoarece fiecare traseu ce duce in creasta lui este divin. Iti trebuie o doza bună de adrenalina sa vii pe creasta sudica sau creasta nordica, ori pe Lanturi. Din varf putem observa Bucegiul, Iezerul, si chiar Fagarasul.
Vf Retezat -2482 m, nu este cel mai inalt, insa le devansează pe celelalte doua mai inalte datorita proeminentei lui si traseelor spectaculoase ce duc spre el, unul dintre ele fiind Culmea Lolaia. Nici Papusa sau Peleaga nu se lasa mai prejos, pentru ca diferențele sunt mici intre ele.
Vf Pietrosul Rodnei – 2303 m, Muntii Rodnei au putin peste 2300 m, dar au doua varfuri superbe, unul dintre ele fiind Pietrosul Rodnei. Fie ca îl privim din creasta, fie ca urcam din Borsa nu vom regreta ascensiunea de cateva ore ce necesita si ceva rezistenta fizica. Ce vedem de pe el ne lasa fara cuvinte si cu greu ne vine sa ne despartim de el.
Vf Ineu 2222 m – al doilea varf despre care spuneam mai sus, din Muntii Rodnei, este Vf Ineu sau Inau, cum mai vedem pe unele harti. Daca vom alege creasta ca punct de acces, pe masura ce ne apropiem, ne da speranțe ca vom avea ce vedea daca-l vom cuceri. Si de pe Valea Lala, unul dintre cel mai de top trasee din Romania, ne vom dori sa ajungem neapărat pe el. Privelistea este amețitoare.
Vf Piule – 2049 m nu prea spune nimic acest varf, nu prea ii calca mulți potecile, insa cand veți ajunge pe el veți vedea ca merita. Constituit din calcare, traseele ce urca la el ofera drumetului ceea ce cauta: adrenalina, priveliști frumoase, flori de colt. Pe o vreme frumoasa, aparatul foto solicita obturatorul la maxim.
Parangul Mare 2519 m – un varf ce se afla in topul celor mai inalte din tara noastra. Are toate ingredientele enumerate mai sus și nu se lasa mai prejos cand vine vorba de peisajele pe care ni le oferă cand poposim pe el. Lacurile glaciare din Valea Rosiile sau creasta prelunga pe care avem sansa sa le admiram. Ne trebuie cateva ore bune sa accedem pe el, insa ele nu sunt de prisos.
Vf Ciortea 2427 m – aflat in creasta vestica a Masivului Fagaras, Varfurile Ciortea, cum mai sunt gasite in literatura de specialitate, sunt un adevărat labirint de roci amestecate si poziționate cum a știut natura mai bine. In trecut, se spune ca traseul de creasta ar fi trecut pe ele, insa s-a renunțat din cauza dificultății lui. Asadar, singurul traseu marcat este cel cu cruce rosie ce vine din Curmatura Garbovei. Numai cand vezi Lacul Avrig, aflat la poalele lui, iti taie rasuflarea. De oriunde l-ai privi te va convinge ce merita sa-l urci daca te afli in Alpii Transilvaniei.
Cu siguranță că mai sunt și altele, insa ne oprim aici si, daca vom mai descoperi altele mai frumoase, le vom adauga in acest clasament si le vom retrograda pe cele descrise mai sus, desi le-am facut cam pe toate.