Maps 3D
Aplicatia Maps 3D este una din aplicațiile de care ai nevoie atunci când vrei sa explorezi muntele. Cu opțiunile puse la dispozitie de dezvoltator ne putem localiza, putem planifica un traseu, înregistra un track GPS, importa date in format GPX, colecta date, salva o porțiune de harta pentru utilizarea offline, exporta date in format GPX, KML sau distribui pe site-uri de socializare.
Pentru a ne planifica u traseu, deschidem aplicatia Maps 3D si cautam zona in care vrem sa calatorim. Scriem la Online Search – Varful Negoiu si imediat ne duce spre zona in care vrem sa ajungem. Putem comuta sa vedem harta 2D sau 3D. Alegem 2D, nu ca in 3D nu ar merge, si mergem in zona din care vrem sa plecam spre Varful Negoiu. Tinem degetul apasat pe ecran indelung (1 sec) si ni se va deschide un meniu de editare. Aici avem optiunea de a lua puncte GPS sau sa comutam la planificatorul rutei. Apasam pe el si ni se deschide o alta pagina gata de a realiza traseul ce ni l-am propus. Mergem in punctul de plecare si apasam pe butonul +, ii dam cateva puncte intermediare pentru a sti aplicatia pe unde sa trasese ruta, dupa care apasam butonul din dreapta colorat cu rosu pentru a calcula traseul. Dupa cateva clipe ne apare traseul calculat din punctul de plecare pana la punctul final, caruia ii putem da save. Urmatorul pas este acela de intra in meniu la track list si a cauta traseul pe care l-am salvat. Va fi intotdeauna cel de sus. Apasand butonul de informatii vedem ca avem niste optiuni de editare: redenumirea rutei, schimbarea culorii vectorului, posibilitatea de a distribui traseul planificat in format GPX sau KMZ, pe retelele de socializare, putem alege sa-l deschidem cu alta aplicatie sau pe Google Earth. Tot aici vedem ca avem cateva informatii de care va spuneam la inceput despre distanta, diferenta de nivel si profilul terenului, facandu-ne o impresie asupra traseului. Detaliile acestea apar si cand ii dam sa o vizualizam pe ecranul principal, totodata il putem vizualiza in format 3D pentru a ne face o parere despre cum este terenul in realitate. Cu ruta deja stabilita, atunci cand ajungem in teren ne putem localiza si vedea daca ne-am abatut de pe traseu in caz de vreme rea, lipsa de marcaj, noapte, putem aprecia cat mai avem de parcurs, cat am urcat, unde sunt portiuni mai solicitatnte. Este interesanta aceasta functie, insa ea merge doar in cazul in care traseele sunt pe harta server OSM. Practic el face aceste rute dupa niste trasee deja prestabilite.
Daca dorim sa inregistram un track GPS nu trebuie decat sa apasam butonul din partea stanga si sa dam Start. Aplicatia va inregistra traseul pe care ne deplasam si va lua puncte automat in functie de setarile facute. Pentru a stabili distanta, timpul din cat in cat sa ia puncte, indicatii de directiesi multe alte optiuni, trebuie sa mergem in setari.
De multe ori sa se intampla sa trecem pe langa un obiectiv turistic, un izvor, o cabana si dorim sa o punctam pe harta. Pentru asta, din meniul aplicatiei, apasam Add New Waypoint. Aplcatia va puncta imediat locul in care ne aflam. Daca dorim sa ii dam o denumire, sa adaugam o poza, o descriere apasam pe punctul luat si vedem ca avem toate aceste optiuni. In dreapta aplicatiei avem si optiunea de a exporta punctul prin email. Trebuie sa retinem, ca pentru a lua un punct cat mai bine este indicat sa asteptam cateva secunde pana se stabilizeaza GPS-ul, pentru a avea o precizie cat mai buna.
In cazul in care nu putem construi un traseu cu Plan a Route, avem posibilitatea de a importa un track prin Dropbox, Email, iTunes sau Airdrop. Din meniu apasam Track List si jos avem optiunea Import Track prin metodele descrise anterior. Trebuie stiut ca formatul track-ului trebuie sa fie GPX.
Datele, odata obtinute prin metodele enumerate mai sus, le putem exporta in format GPX si KML sau distribui pe retele de socializare. Este simplu, mergem pe track-ul obtinut si salvat in track list si dam pe Share and Email, unde ni se deschide un toggle cu metodele prin care putem face acest lucru: email GPX, email KMZ, link to Google Maps, Facebook, Twitter, Icloud Drive, Open with, Google Earth.
Cand plecam pe munte, de cele mai multe ori sa nu ne putem conecta la internet, iar pentru a vizualiza harta din blackground, avem posibilitatea de a o exporta inainte de pleca la drum. Mergem in meniu la Add New Map si selectam zona pe care vrem sa o descarcam. De mentionat, este nivelul de zoom la care vrem sa o descarcam, pentru ca, in situatia in care vrem un detaliu mai mare, operatiunea va dura ceva timp, plus mai mult spatiu de stocare ocupat.
De toate aceste functii puteti benefecia pentru numai 5 euro platiti in Appstore. Din pacate aplicatia este disponibila doar pe IOS.