Satul Namaiesti, Judetul Arges
Perioada: 28 Noiembrie 2021
Obiective: Mausoleul de la Mateias, Muzeul Etnografic si Manastirea Namaiesti, Casa Memoriala George Toparceanu, scurta plimbare prin spatele manastirii in Muntii Iezer&Papusa.
Durata necesara vizitei: 3 – 4 ore
Echipament: pantof sport, ciorapi – 1 pereche, pantaloni softshell, bluza de corp – 1, geaca de ploaie si vant Goretex, geaca de puf, manusi liner – 1, lanterna frontala cu baterii de rezerva, rucsac, alimente, smartphone dotat cu GPS si Glonass, baterie externa – 1.
Observatii: traseul prin spatele manastirii nu este marcat, are o panta accentuata si se poate aluneca; pentru obiectivele Mausoleul Mateias si Casa Memoriala George Toparceanu vom plati o taxa de acces;
Pentru orientare folositi track-urile GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).
Localitatea Namaiesti este sat din Comuna Valea Pravat, Judetul Arges, Romania. Cu o populatie de aproape 600 de locuitori, satul are cateva obiective interesante pe care le putem vizita intr-o zi. Putem intreprinde o plimbare scurta in Muntii Iezer Papusa sau putem vizita obiectivele culturale de pe raza micutei asezari. Asadar, pornim spre Campulung, de unde ne lasam in dreapta pe DN 73 si in scurt timp suntem la intersecția din care trebuie sa ne lasam usor in stanga. Insa amânăm putin vizita si dam o fuga la Mausoleul Mateias. Istoria lui datează din primul război mondial, fiind dedicat eroilor ce au luptat in Razboiul de intregire intre anii 1916 – 1918. Urcam pe scări, plătim taxa si dam o raid prin el. Vedem si o simulare video, intr-o camera, in care cativa ostași sunt pe câmpul de lupta.
Vremea este potrivnica si nu zabovim mult, o bura de ploaie ne obliga sa plecam. Coboram la obiectivul principal, Satul Namaiesti. Primele obiectivele, Muzeul Etnografic si Manastirea Namaiesti. Fiind o zi de duminica, era foarte aglomerat, asa ca ne multumim doar cu ce vedem din afara. Ne învârtim pe langa ele cu aparatul foto, avand o perspectiva buna asupra satului si spre Vf. Magura. Vremea se îmbunătățește semnificativ si avem peisaje frumoase. Ne continuam periplu si, prin spatele bisericii, pe o vaiuga, prin padure, pe un strat generos de frunze, urcam deasupra satului. Practic, intram in Masivul Iezer&Papusa. Panta este arțăgoasa si transpiram putin. Alunec pe frunzele umede si ma sprijin într-un bat stramb gasit pe traseu. In scurt timp ieșim la un drum forestier si intr-o poiana, loc din care avem un peisaj de basm. Soarele ieșea usor dintre nori si, cu padurea de argint, pozele chiar ieșeau superbe. Continuam pe drum pana ajungem într-o sa si urcam pe culme pentru o poziție mai buna. Inainte, ochisem o poteca ce ar putea sa ne scoată la manastire. Nu mai pierdem timpul, chiar daca am fi putut continua pe drumul care ne-ar fi scos la drumul national. Asa ca ne întoarcem in sa si ne lasam pe o vaiuga similara cu cea pe care am urcat. Iesim chiar in curtea caselor ce aparțin de manăstire.
Scurta aventura se termina, lasandu-ne in sat pentru următorul obiectiv, Casa Memoriala a lui George Toparceanu. Prima poezie care iti vine în minte de la scoala este Rapsodii de toamna. Desi este o casa memoriala ce-i poarta numele, ea este de fapt o proprietate a socrilor, care a fost donata de către soția poetului pentru a fi amenajat un muzeu. In fata casei avem statuia poetului, creație a sculptorului Marius Butunoiu. Plătim taxa si preț de câteva minute vizitam micile încăperi, care, timp de 8 ani, a fost folosita si de poet pentru creațiile sale.
Tot în apropiere de Satul Namaiesti exista un alt obiectiv și anume Expoziția de Istorie a Culturii din Namaiesti, pe care noi nu am vizitat-o. Dupa acest scurt periplu, ne ducem în Campulung Muscel, unde gasim si cateva obiective interesante, printre care Muzeul de Istorie, Casa de Cultura, Manastirea Negru Vodă.
In concluzie, Satul Namaiesti poate fi o opțiune bună pentru a fi vizita obiectivele culturale, dar si pentru o plimbare in natura.