Muntii Baiului, Popasul Uriasilor – Cazacu – Poteca Afinarilor
Perioada: 30 Decembrie 2019
Traseu: Popasul Uriasilor – Varful Cazacu – Varful Urechea – Poteca Afinarilor – Partia Cazacu
Marcaj: Traseu partial marcat banda rosie si punct rosu.
Timp de mers: 5 ore 30 minute
Echipament: bocanci drumetie, ciorapi – 2 perechi, pantaloni softshell, bluza de corp – 1, tricou cu maneca scurta – 1, geaca de ploaie si vant Goretex, geaca de puf, manusi – 1, lanterna frontala cu baterii de rezerva, cutit, folie de supravetuire, rucsac, ochelari de soare, crema de soare, alimente, smartphone dotat cu GPS si Glonass, baterie externa – 1.
Observatii: traseul poate fi dificil iarna datorita caderilor insemnate de zapada;
Pentru orientare folositi track-ul GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).
Max elevation: 0 m
Min elevation: 0 m
Total climbing: 0 m
Total descent: 0 m
Iarna venise in forța dupa o perioada in care am avut temperaturi mai mult pozitive in zona montana, cel putin in masivele de sub 2000 de metri. Dupa doua zile de viscol si ninsoare, luni se arată vreme superba. Mai erau doua zile pana la sfârșitul anulului, asa ca il încheiem cum trebuie, adică cu o drumetie. Având un strat consistent de zapada abia depus, nu aveam de gând sa ne luptam cu nămeții prin padure, luand gondola pana sub Vârful Urechea. Ceata inca nu se risipise cand am ajuns noi sus si așteptam ceva timp, intrând la o cafea la Popasul Uriașilor. Ne plăcea vorba dar trebuia sa mai si drumetim ceva astăzi.
Invaluiti in ceata, o luam spre Vf Urechea pe zapada căzuta din abundenta. Avem norocul ca in unele locuri era spulberată si tare, însă in unele locuri intram pana la brâu. Noi eram primii care își incercau norocul prin nămeții adânci. Încercam sa urcam pe linia crestei, dar nu izbutim. Mergând pe marginea drumului pana la un moment dat, când găsim zapada ceva mai tare. Ieșiti in creasta, trecem de Urechea si Dutca, îndreptându-ne spre Cazacu. Ușor, ușor ceata se risipește si avem o priveliște frumoasa cu albul crestelor. Bucegii se scutura si ei de nori, fiind pentru noi principala atracție. Avem multe poze din Baiului cu ei, dar parca de fiecare data sunt diferiți, de fiecare data surprindem imagini superbe. Pe creasta merge ceva mai bine, din când in când se afunda piciorul, dar inaitam ușor. Cazacu nu era departe si in câteva zeci de minute ajungem pe el. Din spatele nostru vine un grup de cateva persoane cu avânt ceva mai mare ca al nostru. Cu urmele deja făcute, cu siguranța este mult mai ușor. Vremea se îmbunătățește pe măsura ce ne apropiem pe varf, dar vantul si gerul ne obliga sa ne asezonam bine cu accesorii groase. Imediat, cum scoteai mănușa, iti si îngheța mâna.
Ajungem pe varf dupa 2 ore si, dupa câteva poze, facem cale întoarsă. Grupul ajuns in urma noastră continua pana pe Zamora, iar noi ne întoarcem pe Urechea, de unde ne lăsam in dreapta pe culme. Mai jos avem o stana spre care tintim sa mâncam ceva. Ne lăsam ușor la vale prin nămeții pufoși. La asa privelisti pare a fi unul dintre cele mai frumoase trasee din Baiului. Ai perspectiva buna atât spre Bucegi, cat si spre Vf Neamtului. La stana ajungem dupa 30 de minute din Vf Urechea. Aici luam o pauza. Stana se prezintă bine, se poate dormi in condiții bune cu un sac de dormit care sa faca fata temperaturilor scazute.
Dupa ce mancam pe masa din afara stanei, intram din nou pe traseu si ne continuam coborarea. Tinem culmea pana la intrarea in padure, unde dam de marcaj punct rosu ce merge pe Poteca Afinarilor. Pierdem bine in altitudine pana la drum, apoi marcajul nu il mai vedem si coboram pe un drum forestier ravenat pana la Partia Cazacu. Zapada era la fel de consistenta ca in partea superioara, ajutandu-ne mult la coborare. De aici nu ne ramane decat sa ne indreptam spre Gara din Azuga pentru a lua primul tren spre Bucuresti.
Atentie! Datele au caracter informativ si nu sunt autorizate, neasumandu-ne niciun risc asupra erorilor. Datele pot fi modificate oricand.