Culori vii de Bucegi
Perioada: 09 Iunie 2019
Traseu: Lacul Bolboci (Cheile Tatarului) – Valea Tatarului = Saua Tatarului – Saua Strunga – Cabana Padina – Lacul Bolboci (Cheile Tatarului)
Marcaj: Lacul Bolboci – Valea Tatarului – Saua Tatarului , Saua Tatarului – Saua Strunga , Saua Strunga – Cabana Padina , Cabana Padina – Cheile Tatarului
Timp de mers: 5 ore
Echipament: adidasi de munte, ciorapi – 2 perechi, pantaloni lungi (gore-tex) – 1, pantaloni softshell, bluza de corp – 1, geaca de ploaie si vant Goretex, geaca softshel- 1, manusi – 1, lanterna frontala cu baterii de rezerva, cutit, folie de supravetuire, rucsac, ochelari de soare, crema de soare, alimente, smartphone dotat cu GPS si Glonass, baterie externa – 1.
Observatii: traseul este usor ca dificultate, in prima parte a lui, pe Valea Tatarului traseul este usor accidentat, cu copaci cazuti, pietre alunecoase;
Pentru orientare folositi track-ul GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).
Max elevation: 1940 m
Min elevation: 1448 m
Total climbing: 616 m
Total descent: -618 m
Anul asta, in aproape 6 luni, nu calcasem inca in Bucegi. Cam mult, tinând cont ca anul trecut am fost de vreo 10 ori. Pregătiți de aventura, plecam spre Lacul Bolboci de unde își avea startul traseul nostru. Mult spus aventura, aveam un traseu ușor de 4-5 ore pentru a-mi menține condiția fizica. Săptămana viitoare am planificat o ieșire in Retezat cu cortul, tura ce implica o pregătire fizica buna. Ajungem la lac in jurul orelor 10 si il abordam prin stanga pe drumul bombardat de gropi. Am zis sa nu mai ocolim pe drumul asfaltat. Traseul nostru este marcat cu triunghi galben si pleaca din apropierea Cheilor Tătarului. Ne echipam rapid, facem câteva poze cu lacul verzui si intram in traseu. Avem panta mare din prima si urcam cu aplomb, eram toti in forma buna. Mergem întâi pe o poteca alunecoasa printre copaci căzuți dupa intemperiile din aceasta iarna. Traseul devine din ce in ce mai frumos, in spate avem lacul înconjurat de copaci de un verde intens, iar in fata dam de stânci imense sculptate de eroziune si acțiunea apei. Găsim si Grota Urșilor închisă publicului cu gratii. Ne continuam ascensiunea pe lespezi si in scurt timp ieșim din padure. Avem in fata o vale larga dreapta ce o urmărim chiar pe firului ei dupa ce trecem de o stana. Vremea continua sa fie buna, desi la 12:00 se anunța o ploicica. Mai consultam inca o data aplicatia meteo si spre bucuria noastră ploile din ziua asta disparuse. Scăpați de grija ploii, luam o pauza de masa sub un copac.
In prima partea a traseului am avut un marcaj bun, dar pe parcurs el s-a mai rărit. Totuși traseul este ușor de intuit, știind ca el urmează firul vaii. Progresam ușor si in scurt timp aveam sa fim creasta. Zărim repede o pata roz si ne dam seama ca este rodedondronul. Mirajul culorilor vii continua sa ne impresioneze si sa ne dea o stare de bine. Coboram câțiva zeci de metri pentru a face fotografii, palcul de flori era chiar sub Saua Tatarului. De aici ne continuam traseul spre Saua Strunga pe punct galben. Anul trecut, cu o săptămana inainte, tot aici venisem sa vedem bujorii, dar urcam din Moeciu pe Vf Bucsa. Acum timpul era mai întârziat, datorita ploilor si frigului din ultimul timp. Traseul este ușor, practic o plimbare de inceput de vara. In ritmul nostru, in 30 minute de la ieșirea din creasta suntem la Refugiu Strunga. Luam o pauza lunga, aveam timp berechet la dispoziție sa savuram o ciocolata sau o cola. Merge si una de asta din cand in cand, desi nu e recomandata celor care fac sport. Apar turiști din toate părțile, însă mai putini ca anul trecut. Probabil ploile anunțate i-au cam speriat.
De la Refugiu la Padina misiunea este la fel de usoara ca pana acum. In mai putin de o ora suntem la un suc pe terasa cabanei. Exact patru ore trecuse pe ceas, o încălzire usoara pe noi la felul cum suntem obișnuiți sa mergem, adica cel putin 8-9 ore pe zi. Stam si aici cam o ora, si ne îndreptam spre masina sub amenințarea ploii ce vrea sa vina de pe Omu. Nori furioși pusese stăpânire pe varf si se uitau urat la noi. Calcam apasat pe drumul asfaltat pana in Cheile Tatarului. Zona este superba, pereti semeti stau de o parte si de alta a raului iar in imediata apropiere este Lacul Bolboci. Inconjurat de brazi desi lacul are o culoare verzuie frumoasa ne atrage sa stam cateva zeci de minute la malul lui. Astazi avusem o zi superba in care natura a dat un recital deosebit. Verdele intens, rozaliul smirdar, albastrul raurilor si al cerului au creat o paleta de culori care ne-au incantat privirea.
Atentie! Datele au caracter informativ si nu sunt autorizate, neasumandu-ne niciun risc asupra erorilor. Datele pot fi modificate oricand.