Trekking in Cheile Rasnovului
Perioada 18 feb 2017
Traseu: Predeal – Cabana Trei Brazi – Cabana Poiana Secuilor – Cheile Rasnovului – Rasnov
Timp de mers: 6 ore
Echipament: bocanci, ciorapi 2 perechi, parazapezi, pantaloni de corp, suprapantaloni goretex, manusi – 2 perechi, geaca puf, polare – 2, bluza de corp – 2, geaca de ploaie si vant, lanterna frontala, cutit, folie de supravetuire, rucsac, ochelari de soare, crema de soare, alimente.
Observatii: traseu accesibil in orice perioada a anului, nu prezinta dificultati majore. Necesita echipament minim si un nivel minim de conditie fizica.
Pentru orientare folositi track-ul GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).
Max elevation: 1209 m
Min elevation: 646 m
Total climbing: 122 m
Total descent: -682 m
Cum timpul liber a devenit un dușman pentru mine in ultima perioada, având doar sambata la dispoziție, am planificat un scurt traseu la poalele Masivului Postavaru, mai exact in Cheile Rasnovului. Inițial, plănuiam sa urcam pana pe Vf Postavarul, dar iarna, intr-o zi, nu prea te incadrezi, căderile însemnate de zapada iti îngreuneaza mersul, durata putând creste cu 2-3 ore fata de timpul normal.
Cu trenul low-cost plecam din Gara de Nord dis de dimineața spre Predeal, de unde aveam planificat sa incepem traseul. Traseul ales este marcat cu banda galbena si are ca punct final Cabana Postavaru. Dar noi nu aveam de gând sa ajungem pana acolo, Cabana Poiana Secuilor fiind una din țintele noastre pentru aceasta tura. Urcam pe șoseaua asfaltata printre pensiunile si hotelurile aflate de o parte si de alta a aceasteia. Din când in când părăsim șoseaua si tăiem curbele prin padure. Accesul la cabana poate fi accesibil si cu masina, dar acum un strat de gheata ii împiedica pe turiști sa ajungă pana acolo, majoritatea opreau la Cabana Trei Brazi. Aici era atmosfera plăcută creată de copiii veniți la sanius. De la Trei Brazi la Poiana Secuilor faci cam 15 minute.
Cabana este amplasată intr-o poiana cu o priveliște frumoasa. Poți admira masivul Postavaru in toată splendoarea lui stand la mesele aflate in fata cabanei la o cafea, un ceai sau vin fiert. Condițiile sunt bune, cu preparate si băuturi autentice la prețuri rezonabile. Nu ne-am putut abține de la ciorba de fasole cu afumătură si o cafea buna. Dupa 45 minute de relax o luam din loc, ne lăsam spre Cheile Rasnovului prin spatele cabanei pe traseul marcat cu triunghi galben. Nu prezintă dificultăți si seamana mult cu traseul ce coboară de la Cabana Diham pe Glajerie.
Dupa o ora ajungem in chei. Cheile sunt situate chiar la limita dintre Masivului Postavaru si Clabucetele Predealului. Raul ce a stat la baza formarii lor este Pârâul Cheii. Cheile Râșnovului sunt interesante in doua puncte unde poți admira formațiunile calcaroase si unde cățărătorii au câteva opțiuni interesante, cum ar fi Santinela Cheilor si Surplombele de Aur. Nu sunt foarte impresionante si nici nu au o lungime mare, însă pe o scurta relaxare in natura pot fi o opțiune. La cabana stabilisem ca in funcție de timp vedem ce traseu abordam. Cele doua variante erau fie pe DN, fie sa urcam pe Culmea Comorii si sa coboram pe la Peștera Rasnoavei.
Ajungând la indicatorul ce ne îndruma pe acest traseu, marcajul era greu de identificat in unele locuri. Mergem ce mergem si ne dam seama ca era greu de realizat, pentru ca vream prindem ultimul autobuz spre Brasov. La intersecția cu traseul banda albastra ne întoarcem pe traseul ce duce la Fosta Cabana Cheia. Zona se deschide tot mai mult, traseul devenind anost, gândindu-ma cu jind la traseul ce avea câteva obiective interesante.
In jur de ora 16:00 suntem in stație așteptând autobuzul si realizam ca am luat o decizie buna. Nu aveam sa ne încadram in timp pentru ca traseul era destul de lung. Chiar si asa am facut o tura de vreo 18 km, un antrenament util pentru turele ce vor veni.
Atentie! Datele au caracter informativ si nu sunt autorizate, neasumandu-ne niciun risc asupra erorilor. Datele pot fi modificate oricand.