La pas prin 2017
18 munti, 55 de trasee, 24 de povesti din turele noastre din 2017. Nu a fost luna in care sa nu exploram muntele, Piatra Mare, Postavaru, Parang, Cindrel, Piatra Craiului, Buila&Vanturarita, Macin, Leaota, Siriu, Bucegi, Fagaras, Rodnei, Ciucas, Grohotis, Baiului, Iezer&Papusa, Rarau, Giumalau sunt muntii pe care i-am batut cu piciorul pe parcursul acestui an. Fiecare tura are o poveste aparte in care am descris trairile, experientele, dificultatile avute pe munte.
1. Lungul drum spre Cabana Piatra Mare este prima poveste din acest an. Descrie tura noastra din Masivul Piatra Mare din luna ianuarie pe un ger cumplit si o zapada cazuta in strat generos. Am plecat de la Cabana Bunloc pe la Pestera de Gheata spre Cabana Piatra Mare si abia dupa 8 ore am razbit. Stradania si ambitia de a urca pe un traseu dificil pe care nu mai urcase nimeni in acea perioada ne-a ajutat sa o scoatem la capat la lumina frontalelor pe un traseu ce in mod normal ar dura 4 ore. A doua zi am continuat pana pe Varful Piatra Mare, de unde am coborat in Timsiu de Sus pe la Cascada Tamina printr-o zapada la fel de consistenta ca in prima zi.
Citeste jurnalul – Lungul drum spre Cabana Piatra Mare
https://photos.app.goo.gl/RpDxlRF9ONMgzzCh1
2. Trekking in Cheile Rasnovului – tura lejera in Cheile Rasnovului. Din Predeal am plecat spre Cabana Poiana Secuilor, o cabana frumoasa de munte und se poate servi mancare buna. De la cabana am coborat in chei admirand printre altele Santinele Cheii si Surplombele de aur. Din chei incercarea noastra de merge spre Pestera Rasnovului a esuat din cauza timpului scurt avut la dispozitie.
Citeste jurnalul – Trekking in Cheile Rasnovului
https://photos.app.goo.gl/EAAaRSTpcrRiYXC82
3. Rezistenta in Parang – sa mergi pe creasta Parangului iarna este o provocare. Cornisele inselatoare, culoarele de avalansa, vantul puternic, ceata, zapada mare sunt cateva din obstacolele intalnite in drumul meu spre cel mai inalt varf – Parangul Mare. Timp de zece ore am strabatut creasta dus- intors din Statiunea Parang fara a intalni picior de om. Alte provocari pe care le-am infruntat au fost noaptea, setea excesiva si oboseala fizica.
Citeste jurnalul – Rezistenta in Parang
https://photos.app.goo.gl/HyzKbcqbmSBnqtVz2
4. Trekking in Cindrel – sfarsitul lui martie ne gaseste in Muntii Cindrel. Planul nostru era sa mergem pe creasta masivului pana unde putem, stiind faptul ca ternul plat a fovorizat depunerea zapezii in cantitati mari. Din localitatea Paltinis urcam in Saua Batrana prin zapada mare si moale. Continuam asa pana pe Varful Rzdesti de unde facem cale intorsa. Nu mai merita efortul pe asa teren, un picior il bagai altul il scoteai din zapada umectata.
Citeste jurnalul – Trekking in Cindrel
https://photos.app.goo.gl/oKHSypwMbg9abfUC2
5. Prin troienele Babaruncai – primavara venise de ceva timp, insa traseele din Babarunca din Muntii Ciucas cantonau inca multa zapada. Ne luptam si aici cu zapada mare si umeda pana in Saua Tigailor. Renuntam a mai urca pana pe Varful Ciucas, timpul se scurgea cu rapiditatea iar noi inaintam ca un melc. Coboram in aceasi localitate prin Poiana Teslei, o poiana superba de unde ai priveliste frumoasa.
Citeste Jurnalul – Prin Troienele Babaruncai
https://photos.app.goo.gl/4koHdXRCEi0hImny2
6. Pe potecile Craiului – Marele Grohotis – continuam aventurile noastre montane cu o tura in Piatra Craiului. A treia zi de Pasti am ales-o pentru a explora potecile Craiului. Din Cojocaru – Podu Dambovitei urcam spre micuta cabana Garofita si pasim pe traseul ce urca la Marele Grohotis marcat cruce galbena. Dupa o vizita scurta la Marele Grohotis plecam spre Pestera Stanciului si Cerdacul Stanciului urmand traseul pana la Prepeleag. De aici ne lasam la Crucea Granicerului si mai departe la Cabana Dagos Bejan. Ne incadram perfect in timp si ii spunem la revedere Craiului cu gandul ca vom reveni cat putem de curand.
Citeste jurnalul – Pe potecile Craiului – Marele Grohotis
https://photos.app.goo.gl/PnMWxuk46kgeXy743
7. Tinuturi dobrogene – Muntii Macin – Parasim Carpatii si pornim in cei mai vechi muntii ai tarii nostri situati in Dobrogea. Exploram Culmea Pricopanului, Tutuiatul si Cozluk, trei dintre cele mai frumoase trasee din Parcul National Macin pe o vreme ideala pentru aceste tinuturi calduroase.
Citeste jurnalul – Tinuturi dobrogene -Muntii Macin
https://goo.gl/photos/Ht9W9yoJLG5ugJWv5
8. Muchia Frumoasa a Builei – Inchidem sezonul de primavara in micul parc national Buila&Vanturarita, mai exact pe Muchia Frumoasa, un traseu cu o panta sustinuta pana in Saua Stevioara. Urcam energici pe cel mai inalt varf si dupa o pauza de jumatate de ora coboram pe acelasi traseu pe o ploaie sacaitoare neanuntata.
Citeste jurnalul – Muchia Frumoasa a Builei
https://photos.app.goo.gl/ED4QDeXFYftLtvPV2
9. Leaota, tinutul uitat de lume – prima tura de vara o facem in Muntii Leaota un munte enigmatic dat parca uitarii de lume. Cabana parasita, trasee slab marcate, lume putina sunt cateva aspecte ce iti creeaza aceasta impresie. Plecam dinspre Runcu pe traseul de creasta lung pe care-l strabatem dus intors pe durata a 11 ore. O tura epuizanta la care s-a adaugat si o ploicica la prezenta noastra pe cel mai inalt varf al masivului.
Citeste jurnalul – Leaota, tinutul uitat de lume
https://photos.app.goo.gl/L3IFou2B5waE4Hjk2
10. In cautarea vulturilor – Muntii Siriu – la doua saptamani de Leaota am pornit in cautarea vulturilor in Muntii Siriu. Vulturi nu am vazut, insa am vazut un lac superb si niste privelisti uimitoare in acesti munti mici ai Buzaului. Traseul ales de noi ne-a purtat prin Poarta Vanturilor, Varful Malaia, Lacul Vulturilor, principale obiective ale Masivului Siriu.
Citeste jurnalul – In cautarea vulturilor – Muntii Siriu
https://photos.app.goo.gl/8k7CZ2yQcblWKnZC3
11. O zi in Bucegi prin Ciubotea si Valea Gaura – Numai din titlu iti dai seama ca ai de a face cu un traseu dificil daca alegi aceasta varianta. Aproape 13 ore am marsaluit pe potecile Bucegiul pentru a ne bucura de cele doua trasee superbe. Am urcat pe Ciubotea pe caldura apasatoare inca de la orele diminetii, am continuat spre Varful Omu pe un vant nebun ce te lua pe sus. Coboram pe unul dintre cele mai frumoase trasee din Bucegi – Valea Gaura.
Citeste jurnalul – O zi in Bucegi prin Ciubotea si Valea Gaura
https://goo.gl/photos/imHS1drQWamcc5F48
12. Sus de tot – Varful Moldoveanu – descrie tura noastra de pe acoperisul Romaniei. Un traseu circuit pe Valea Rea si Culmea Galbena pe o vreme superba cum rar prinzi in Fagaras. Lacuri in care oglindesc crestele masivului, varfuri semete, vai adanci sunt componentele ce alcatuiesc un peisaj divin de care poti avea parte daca alegi alegi traseu din Muntii Fagaras.
Citeste jurnalul – Sus de tot – Varful Moldoveanu
https://goo.gl/photos/2xi3q6HigK24gE4AA
13. Pasind pe Lespezi – Fagarasului nu-i spui niciodata pas, chair daca ai fost de curand in el. Dupa Varful Moldoveanu a urmat Varful Lespezi. De la Piscul Negru am luat in piept panta mare si cu un efort sustinut am pasit pe lespezi. Am avut ocazia de vedea Varful Negoiu, Strunga Dracului, Custura Saratii, cea mai dura portiune din muntii nostri. Am contnaut pe traseul circuit prin Saua Lespezi si Saua Podeanu, ajungand de unde am plecat, Piscul Negru.
Citeste jurnalul – Pasind pe Lespezi
https://goo.gl/photos/uVR52PkuacXFtNPQ6
14. Pe branele Bucegilor – revenim in Bucegi la nici doua luni si urcam pe doua trasee ce au aceeasi configuratie. Traseul de vara si Brana Caprelor sunt doua trasee ce iti ofera o perspectiva coplesitoare asupra Vaii Malaiesti si crestelor ce o inconjoara. Punctul culminant l-au atins atingerea Varfurilor Omu si Bucsoiu sub care am gasit flori de colt din belsug. Doua zile de vis petrecute in jurul Cabanei Malaiesti, una dintre cele mai frumoase si primitoare din tara noastra.
Citeste jurnalul – Pe branele Bucegilor
https://goo.gl/photos/LkoUbRRD2r4KARt68
15. Arsita din Postavaru – pe o caldura infernala cand termometru atingea cote alarmante, am fugit de caldura betoanelor si am dat de cea din Postavaru. Am urcat greoi pe Valea Lamba Mare, gradele multe si panta ne turna plumb in ghete. Incetisor am ajuns si pe Varful Postavaru, iar dupa o masa la Cabana Postavaru am luat la pas lungul drum spre Brasov pe traseul Crucuru Mare, marcat cu cruce galbena.
Citeste jurnalul – Arsita din Postavaru
https://photos.app.goo.gl/QeeMsYycpVOcUApj1
16. Intre pasuri – Muntii Rodnei – Minunat este putin spus. Tura pe creasta Rodnei a fost una memorabila si a atins apogeul acestui an. Din Pasul SetreF pana in Pasul Rotunda am luat la pas vreo 70 de km pe o vreme ideala de drumetie. O insiruire de obiective printre care Pietrosul Rodnei, Rezervatia Lalei, Lacurile Buhaescu, Varful Ineu, Lacul Izvorul Bistritei le-am vazut in calatoria noastra in perla Carpatilor Orientali. Evenimentele s-au desfasurat ca la carte ramanand cu amintiri de neuitat.
Citeste jurnalul – Intre Pasuri – Muntii Rodnei
https://photos.app.goo.gl/EKgh08j5Tess85og1
17. Suspans pe Brana Caprelor – traseul din Buila este cu mai dificil ca cel din Bucegi parcurs cu ceva timp in urma ce te tine mereu cu sufletul la gura. Portiuni accidentate, schimbari de directie pe unde te astepti mai putin, pante ce sfideaza gravitatia sunt cateva provocari cu care te intampina acest traseu. Daca ai depasit toate acestea ajungi la Cabana Cheia unde ai ocazia sa primesti un ceai din partea casei.
Citeste jurnalul – Suspans pe Brana Caprelor
https://photos.app.goo.gl/pONMMgnvLprz0Vna2
18. Pe potecile Craiului – Padina Hotarului – Cand spui Piatra Craiului trebuie sa te astepti la ce e mai greu, mai ales daca alegi trasee la peste 1400 – 1500 de metri. Un munte mic si capricios ce iti pune la incercare abilitatile si experienta montana in care intalnesti la tot pasul portiuni abrupte si accidentate. Pe Padina Hotarului si Valea Crapaturii nu ne-a fost deloc usor, insa efortul depus a meritat pe deplin.
Citeste jurnalul – Pe potecile Craiului – Padina Hotarului
https://photos.app.goo.gl/wqPoqZGSi7cDjLAM2
19. Tablouri de toamna – Muntii Leaota – Pentru a doua oara anul acesta mergem in Muntii Leaota pentru a savura culorile toamnei. Fiecare poza e un tablou. Combinatia de culori din luna lui octombrie iti acapara privirea oriunde te uitai. Un traseu circuit din Dragoslavele pe Varful Cioara si Muntele Albescu ce a necesitat 9 ore de efort pentru a duce la bun sfarsit planul nostru.
Citeste jurnalul – Tablouri de toamna – Muntii Leaota
https://photos.app.goo.gl/wLOKU0bTJ3XH104g1
20. Fascinatia toamnei – Toamna continua sa ne fascineze si in Muntii Iezer&Papusa. Intr-o dimineata de octombrie cu rucsacul in spate am luat frumos la pas traseul spre Cabana Cuca, de unde am urmarit banda albastra pana pe Varful Papusa. Aici totul este sublim, ai Fagarasul, Craiul, Bucegiul, Leaota. Aveam toate ingredientele, mai putin unul, timpul, asa ca nu mai puteam pierde mult timp si o luam din loc. Mergem pe creasta pana pe Batrana, de unde coboram pe Plaiul lui Patru, ajungand la lumina frontalelor la Cabana Voina.
Citeste jurnalul – Fascinatia toamnei
https://photos.app.goo.gl/kumkZ61m7euAErrx2
21. Tranzitie – Muntii Grohotisu – inca era toamna din punct de vedere calendaristic, insa iarna batea la usa insistent. Zapada acaparase de cateva zile plaiurile Muntilor Grohotis, plus ca se mai anuntase si cod galben de ninsori si vant. Noi am plecat sa infruntam natura cu tot ce trebuie. Am scos-o bine la capat incadrandu-ne perfect in timp. Cititi sa vedeti ce-a iesit.
Citeste jurnalul – Tranzitie – Muntii Grohotisu
https://photos.app.goo.gl/wu33EvoEV0FhRVHk2
22. Pe urmele ursilor – Muntii Ciucas – suntem tot in zona. Dupa Grohotisu mergem in Ciucas pe doua trasee ce au ca punct de plecare Poiana Stanei. Urcam prin chei mult mai usor decat speram si iesim repede pe culmile masivului. De aici prezenta zapezii ne ajuta sa identificam usor urmele animalelor salbatice. Am urcat pana la Rascruce, loc din care coboram pe Parul Alb pe urmele animalelor salbatice. Pana la urma l-am ajuns din urma pe regele carpatin care a zbughit-o la fuga cand ne-a vazut.
Citeste jurnalul – Pe urmele ursilor – Muntii Ciucas
https://photos.app.goo.gl/PpVFf90oKjoZPBdE3
23. Relaxare in Muntii Baiului – La cat a nins in ultimul ma asteptam sa inot prin troienele Baiului ca acum doi ani. Cand am ajuns acolo am constatat contrariul. Tura a fost una usoara si relaxanta dusa la bun sfarsit fara prea mare efort. Traseul imi era cunoscut pana pe Varful Draganu, insa de aici coboram pe un traseu nou, nemarcat direct la Stana din Valea Rea. Dupa ce am dibuit putin poteca, ne-am lasat pe o urma de busteni tarati in Valea Rea. Pana in Sinaia poti merge cu ochii inchisi pentru ca traseul merge pe un drum forestier larg fara dificultati, glumesc va dati seama.
Citeste jurnalul – Relaxare in Muntii Baiului
https://photos.app.goo.gl/JgwSNEWvYrZ123Fd2
24. In Tara Dornelor – Varful Giumalau – incheiem anul in Muntii Rarau&Giumalau cu doua drumetii in inima Bucovinei. In prima zi, Rezervatia Pietrele Doamnei din Muntii Rarau a fost un antrenament bun pentru a doua zi cand intentionam sa urcam pe Varful Giumalau. A doua zi dis-de dimineata am pornit spre cel mai inalt varf din acest complex de munti – Varful Giumalau. Prin zapada si vant puternic am ajuns pe varf de unde zarim Muntii Bistritei, Muntii Calimani sau Muntii Suhard.
Citeste jurnalul – In Tara Dornelor – Vf Giumalau
https://photos.app.goo.gl/9lgnTqpZX3ZYh4R02
https://photos.app.goo.gl/bcY4tiLhzZfO8IQu1