Magurile Branului
Perioada: 14 Octombrie 2019
Traseu: Zarnesti – Fantana lui Botorog – Magura Mare – Bran
Marcaj: Zarnesti – Bran
Timp de mers: 4 ore 30 minute
Echipament: adidasi drumetie, ciorapi – 2 perechi, , pantaloni softshell, bluza de corp – 1, tricou cu maneca scurta – 1, geaca de ploaie si vant Goretex, geaca de puf, manusi – 1, lanterna frontala cu baterii de rezerva, cutit, folie de supravetuire, rucsac, ochelari de soare, crema de soare, alimente, smartphone dotat cu GPS si Glonass, baterie externa – 1.
Observatii: traseul este usor, abordabil in orice perioada a anului, nu prezinta portiuni tehnice; traseu recomandat incepatorilor, copiilor; apa gasim la Fantana lui Botorog;
Pentru orientare folositi track-ul GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).
Max elevation: 1355 m
Min elevation: 719 m
Total climbing: 893 m
Total descent: -850 m
Total time: 02:35:16
Suntem la jumatatea toamnei si totodata la mijlocul lui Octombrie, când ne hotărâm sa ne plimbam pe potecile ce traversează Magurile Branului. Este timpul in care culorile dau zonei montane un peisaj sublim. Pentru asta vream si noi sa mergem. Aveam deja doua săptămani de pauza de la ultima tura din Bulgaria si trebuia sa îmi mențin forma fizica. Obișnuit cu drumul spre Prăpastiile Zarnestilor, in care mereu fac dreapta, acum trebuia sa facem stanga spre satul Măgura. Mergem putin pe drumul pietruit, apoi intram pe poteca banda rosie ce șerpuiește prin pădurea deasa. O luasem prea rapid, vream sa ieșim repede la belvedere. Știam ca o sa avem perspectiva buna spre Piatra Craiului. Traseul este unul ușor, accesibil si celor neexperimentați sau copiilor. Este o plimbare pe niște măguri ce trec cu 200 m peste cel mai înalt deal de la noi din țara. Iesiti din padure, savurăm soarele si priveliștea din jur. Satul Măgura, Creasta Pietrei Craiului sau, in depărtare, Munții Bucegi. Căutam cel mai bun unghi pentru pozele cu pădurea multicoloră. Un spectacol al frunzelor ce l-a determinat pe Camus sa spuna ca toamna este o a doua primăvara, când fiecare frunza este o floare. Traseul intra din nou padure si are aceeași configurație pana la final. Adică intra si iese din padure din când in când. O durere de cap îmi strica buna dispoziție si nu ma puteam bucura din plin de asa peisaje. Norocul meu ca unul dintre noi a găsit o bulina de cap ratacita prin rucsac. Aveam trusa medicală la mine, însă pastilele de cap le uitasem acasa. La jumătatea traseului, dupa ce ocolim doua varfuri, urcam vârful Măgura Mare, cu o altitudine de doar 1350 m. De aici traseul spre Bran este lung, dar nu mai urca deloc. Se lasa ușor spre Bran, trecând prin poieni in care te poți odihni putin. Întâlnim pretendenti la varf, desi era o zi de luni, chiar alergători sau bicicliști. Facem vreo 4 ore si ceva, însă timpul dat de indicatoare nu prea se potrivea. Am luat câteva pauze, dar am mers destul de repede si nu ai cum sa scoți 2 ore si 30 minute. Totuși, sunt 9 km ca distanța si nu ai cum sa mergi cu 4 km pe ora. In Bran luam o binemeritata pauza de masa la un restaurant din apropierea stației de autobuze si apoi o intindem spre casa.
Atentie! Datele au caracter informativ si nu sunt autorizate, neasumandu-ne niciun risc asupra erorilor. Datele pot fi modificate oricand.