Colectarea datelor cu Map Plus
Aplicatia mobila Map Plus disponibilă doar pe IOS este mai mult decât o aplicație de GPS. In ultimul timp a suferit modificări importante, transformând-o intr-o aplicație GIS, cu care poți colecta date pentru diverse proiecte. Poti lua puncte GPS, inregistra track-uri, desena linii, poligoane, poti adauga text, masura distante sau perimetre, toate cu scopul de a ne fi de ajutor intr-un proiect gis. Deocamdata aplicatia nu ofera posibilitatea de a ne crea propria harta sa o putem exporta, dar cine stie ce noutati vom avea pe viitor la cate modificari a suferit in ultimul timp.
Pentru a explica mai pe larg toate optiunele le vom lua pe fiecare in parte.
- Luarea punctelor GPS – daca in cadrul proiectului tau vrei sa colectezi date de tip punct atunci cand te afli intr-un loc de interes (varf, sa, biserica, scoala, izvor etc), cu ajutorul aplicatiei o poti face destul de usor. Tinand apasat pe butonul de localizare din centru, vedem ca avem trei optiuni pe langa cea de localizare: Camera, More si Waypoint. Dupa ce ne-am localizat, tinem apasat pe waypoint si aplicatia va puncta exact in locul in care ne aflam. Dupa ce am luat punctul vedem ca deja sus avem cateva detalii privind data, folderul unde s-a salvat. In partea de jos vedem ca avem mai multe optiuni cum ar fi: focus pentru a focusa pe punctul respectiv, un fel de zoom to layer, hide in cazul in care vrem sa il ascundem, goto adica zona din care am luat punctul pana la un alt punct ales de noi (functionala doar cand avem acces la internet), move in cazul in care credem ca ne-a localizat putin gresit si vrem sa mutam punctul, si ultima, detalii. La detalii avem multe optiuni pe care le putem customiza cum dorim. Putem schimba denumirea punctului, adauga o descriere, putem aduce o imagine sau un video, ii putem aduce punctului propriul stil sau schimba simbolul cu posibilitatea de a fi adus din albumul foto sau dintr-un URL si putem adauga un nou atribut (text, number, integer, date, script) in cazul in care vrem sa scriem si alte detalii. Dupa ce am luat punctele dorite in teren le putem exporta in format GPX, KMZ, SHP, CSV pentru a fi folosite in soft-uri precum QuantumGIS, ArcGIS, Global Mapper
- Inregistrarea traseului – daca atunci cand faceti o drumetie sau o cercetare si doriti sa va inregistrati traseul, aplicatia vine in ajutorul vostru. Dupa cum spuneam mai sus cand apasam butonul de localizare indelung avem optiunea More. Cand dam pe acest butonul aplicatia va deschide modul de inregistrare track-uri si apasam Record. In timp ce ne deplasam aplicatia va puncta la un anumit interval setat de noi pe unde mergem si ne va oferi niste delatii importante: durata, viteza cu care mergem, altiudinea minima si maxima, diferenta de nivel cumulata, caloriile consumate, Si aici avem cam aceleasi optiuni de mai sus, putem modifica detaliile (culoarea liniei, transparenta, tipul liniei, putem selecta show label, pentru a ne afisa denumirea traseului pe ecran, putem adauga noi atribute). Il putem exporta in diferite formate (KML, GPX, SHP, GeoJSON, CSV, TAB) compatible cu soft-urile ArcGis, Quantum GIS, Global Mapper, Google Maps Engine, Google Earth, PostgreSQL.
- Daca cele doua functii sunt prezente in mai toate aplicatiile GPS, cele care le vom explica acum tin mai mult de partea GIS. Activand optiunea Edit vom intra in meniul de editare a aplicatiei. Dupa ce deschidem meniul, vedem ca avem optiunea de a crea o linie – Create Line. Aplicatia ne va adauga un vector format din trei puncte pe care il putem modifica dupa cum dorim tinad apasat mai mult timp pe un punct din vector si deplasandu-ne cu el in locul in care vrem sa-l mutam. Cand am termitat de construit vectorul iesim din modul de editare, mergem unde s-a salvat linia si ii modificam detaliile de tip denumire, stil, culoare etc. Urmatoarea optiune este cea a construirii unui poligon apasand butonul Create Shape. El ne va face un sablon pe care il putem modifica cum vrem noi, in cazul in care vrem sa delimitam o padure, o localitate. O alta optiune interesanta pe care multe aplicatii GIS o au este cea de adaugare text intr-o anumita zona si in cazul in care vreti sa-l exportam el isi pastreaza orientarea si pozitia in care l-am plasat. Alte optiune sunt cele de creare de cercuri sau dreptunghiuri in situatia in care avem de incercuit sau marcat o zona care au aceste forme. Odata construite aceste layere, avantajul aplicatiei este ca le putem exporta in diferite formate (KML, GPX, SHP, CSV, GeoJSON, TAB) ce sunt compatibile cu ArcGis, Quantum GIS, Global Mapper, Google Maps Engine etc.
- Un alt aspect interesant al aplicatiei este cel de masurare distante si masurare perimetre. Cu prima optiune puteti masura distanta unui traseu, unei strazi, unui rau, iar cu a doua optiune puteti afla suprafata unui lac, unei cladiri, unui spatiu impadurit.
Pe langa optiunile enumerate mai sus de care ne putem ajuta pentru a colecta date din teren, trebuie sa mai tinem cont si de setarile generale, cum ar fi proiectia in care dorim sa colectam datele, formatul coordonatelor, unitatile de masura pentru distanta, altitudine, viteza.
In concluzie aplicatie Map Plus ofera cateva optiuni interesante in cazul in care dorit sa colectati date pentru diverse proiecte si nu aveti un GPS dedicat. Cu timpul aplicatia probabil va mai fi imbunatita pentru a ne fi cat mai usor sa adunam sau sa cream date pentru a le integra in baze de date gen PostgreSQL sau utiliza in aplicatii PC (ArcGis, QGis, Global Mapper etc)
Aplicatia este disponibila in Apple Store in varianta free si contra cost la pretul de 18 euro cu toate extensiile activate.
Exemplu: Suntem in Muntii Leaota pe traseul Dragoslavele – Piatra Caselor – Varful Cioara unde am inregistrat traseul si am colectat cateva puncte de interes (un indicator, un izvor, o ravena, un adapost, doua stane, o cruce si un varf. Dupa ce am colectat aceste date putem intra pe fiecare si le customizam. Adaugarea unui simbol preferat din lista noastra, adaugarea unei descrieri, unei note, modificarea stilului sunt cateva din modificarile care le putem face. Dupa ce am terminat de editat datele, nu ne ramane decat sa le exportam. Formatul ales este SHP pentru folosirea lor in QuantumGIS, un soft gratuit ce poate fi o varianta pentru realizarea unui proiect. Deschidem aplicatia si aducem fisierul SHP si la prima analiza a lor vedem ca au fost importate datele cu detaliile din tabela de atribute. Bineinteles ca le putem aduce si alt tip format KMZ, GPX, CSV in functie de ce avem nevoie.
O alta aplicatie in care putem utiliza datele colectate este Google Maps Engine, aplicatie web in care putem realiza harti gratuit fara a avea cunostinte de programare. Intram in aplicatie si deschidem un nou layer pentru a importa datele. Formatele suportate sunt CSV, GPX si KMZ. Aduse in aplicatie, le putem aduce diverse modificari, de culoare, simbol, le putem atribui poze.
Alte softuri in care pot fi importate aceste date sunt: ArcGIS Online si Desktop, Global Mapper