Trasee de iarna in Muntii Ceahlau

Trasee de iarna in Muntii Ceahlau

          Masivul Ceahlau este unul dintre cele mai vizitate masive din Carpații Orientali, daca nu cel mai vizitat. Obiective turistice precum Cascada Duruitoarea, Panaghia, Cușma Dorbantiului, Claile lui Miron, Calugarii, Cabana Dochia, Vârful Toaca atrag anual multi iubitori ai muntelui. Nu au o retea diversificata de trasee, însă cele care sunt, au un grad de dificultate in funcție de anotimpul in care le parcurgem. Daca vara sunt toate abordabile, cu excepția celui de la Cascada Duruitoarea pana la Cabana Dochia, care in anumite condiții poate fi periculos din cauza surpării potecii sau căderilor de copaci, restul sunt de o dificultate usoara spre medie. Iarna situația se complica, daca cel menționat mai sus este interzis, sunt si alte trasee ce pot fi greu de abordat in anumite condiții. In cele ce urmează vom descrie traseele care pot fi parcurse in condiții de iarna.

  1. Durau – Fantanele – Panaghia – Dochia este probabil cel mai circulat, atât vara cat si iarna. Traseul pleaca din Stațiunea Durau si urca asiduu pana la Cabana Dochia. Daca panta este una dintre principalele obstacole ce iti stau in cale, iarna un alt motiv de îngrijorare este gheata. Asa ca, niște snowline-uri sau coltari clasici ti-ar prinde bine. In rest, totul tine de pregătirea ta in cat timp il urci. El are undeva la trei ore, dar cum zicem, poate sa difere de la caz la caz. Pe traseu vei intâlni Cabana Fantanele, Cușma Dorobantului sau Panaghia.
  2. Izvorul Muntelui – Lutul Rosu – Cabana Dochia un traseu ce seamănă cu primul. La fel, are o panta pe alocuri solicitanta si iarna pot fi porțiuni de gheata ce iti pot îngreuna mersul. Folosirea coltarilor nu trebuie sa fie o rușine. Decât sa te chinui, mai bine, acolo unde pui piciorul sa rămâna neclintit. Vei urca chiar mai repede ca vara. Si acest traseu are câteva obiective importante cum ar fi: Polita cu Crini, Piata cu Apa, Calugarii etc.
  3. Daca primele doua sunt practicabile tot timpul anului, noi am facut si doua trasee ce sunt nerecomandate iarna sau dificile. Izvorul Muntelui – Jgheabul cu Hotar – Cabana Dochia este un traseu ceva mai dificil decât celelalte doua datorita acumulărilor de zapada in partea superioară. Când zapada are un strat consistent, înaintarea poate fi greoaie printre jnepenii aflați chiar in poteca turistică. Ca si in primele cazuri, panta si gheata pot crea si ele probleme. Daca alegeți acest traseu iarna, informați-va bine inainte de a intra pe el. O ninsoare abia căzută, in cantități mari, vremea rea, toate pot îngreuna accesul pe aceasta ruta.
  4. Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor – Claile lui Miron – Cabana Dochia – Vârful Toaca. Si acest traseu intra in categoria celor nerecomandate sau dificile iarna. Acest termen se interpretează in felul următor. In anumite condiții el poate crea probleme. Adică, zapada, gheata sau rupturi de copaci fac dintr-un traseu ușor sau mediu intr-unul dificil, mai ales când nu ai o pregătire solida pe timp de iarna sau echipamentul necesar. Acest traseu are cateva porțiuni expuse cu o panta accentuata in care zapada acumulata in cantități mari o poate lua din loc sau pe un teren înghețat o poți lua tu la vale. Una dintre ele este chiar intre Claile lui Miron, iar a doua la ieșirea in poiana din Piatra Lata Ghedeon. La cele doua pasaje li se adauga si porțiuni de poteca in care pe partea dreapta avem hau si se poate aluneca ușor. In concluzie o pereche de colțari si niște bete de trekking ar fi de mare ajutor, iar pe vreme rea, iarna când a nins recent, primăvara cabd se incazeste brusc evitați acest traseu, mai ales daca nu aveți experienta pe trasee de iarna.

        Alt traseu care urca in creasta si intra in categoria celor nerecomandate iarna este cel din Bicazul Ardelean. Inca nu l-am facut si nu avem destule informatii despre el.

           In concluzie, daca alegeți sa va aventurati iarna in Ceahlau câteva sfaturi v-ar fi de folos: desi pare un munte ușor, echipamentul nu ar trebui sa va lipsească din rucsac: manusi groase, haine impermeabile, geaca de puf, bocanci, parazapezi sunt piese de baza cu care puteti face fata sezonului rece; in anumite condiții, mai ales in golul alpin, temperaturile scad mult si o usoara rătăcire va poate complica imediat situația; daca nu sunteți bine antrenati si cu experiența pe timp de iarna nu va aventurati pe traseele 3 si 4; pe lângă echipamentul de baza, coltarii si betele de trekking pot fi de mare ajutor; daca intenționați sa urcati in condiții dificile sau noaptea informați-i pe cei de la parc sau Salvamontul, ei va pot oferi cele mai multe detalii despre zona pe care vreți sa o explorați. 

Comments are closed.