Jurnal de calatorii

Creasta Balaului – Taramul florilor de colt

Plecat-am trei montaniarzi, intr-o zi de miercuri, hotarati sa rapunem balaurul. Pentru a iesi invingator trebuie sa duci o lupta apriga, in care ai de infruntat panta accentuata, vegetatie abundenta ce te sacaie pana la 2000 de metri, un traseu nemarcat cu probleme de orientare, o creasta ingusta cu cateva locuri expuse si lipsa izvoarelor de apa. Creasta Balaurului sau … Read more »

Pe custuri de Fagaras intre Samabata si Negoiu

Creasta Fagarasului este locul ideal pentru a-ti testa capacitatile fizice si morale, locul in care trebuie sa intocmesti un plan bine pus la punct pentru a-ti indeplini obiectivele. Spun asta deoarece peste trei saptamani plecam in Muntii Caucaz cu scopul de a cuceri Varful Kazbek, iar pentru asta ne trebuia un antrenament dur. Vreo 5 zile aveam la dispozitie, timp suficient sa … Read more »

Craiul Sudic

Aveam o datorie in Piatra Craiului si trebuia sa o platesc cat mai curând. Eram dator sa străbat Creasta Sudica a masivului, un traseu la superlativ, o provocare pentru orice montaniard. Cu o desfasurare de la nord la sud din Saua Crapaturii pana in Saua Funduri, pe o distanța de doar 10 km si o diferenta de nivel cumulata de 760 m creasta te stoarce de energie si iti solicita glezna bine. Cu … Read more »

Ciucas printre picaturi

Sa mergem, sa nu mergem, toată săptămana am stat in impas din cauza vremii care de vreo 3 saptamâni este instabila. Intr-un târziu ne hotărâm sa plecam urmatoarea zi de la prima ora spre Vama Buzăului, localitate aflată la poalele Munților Ciucas. Din sat continuam spre Poiana Dalghiului pana la canton unde lăsam masina. Se poate intra si prin Tarlugeni, însă drumul este putin mai rau ca cel din Vama   … Read more »

Spectacolul naturii – Rododendronul

Ieșirea din padure culminează cu intrarea in paradis, paradisul florilor. Cat vedeai cu ochii era roz. Fie ca te uitai pe Leaota, fie ca te uitai pe Bucegi, același lucru il vedeai. Stam ceva timp in zona, doar venisem la spectacol. Norii se frământau de mama focului, ba soare, ba ceata. Daca am fi avut parte de mai mult soare, probabil ar fi fost ceva de vis. Ploaia stătea mereu in gândul meu, asa ca, ne desprindem de   … Read more »

Legendarul Ceahlau

Citandu-l pe Nicolae Gane “Ceahlaul este muntele imparat, este podoaba, poezia tarii, este izvorul tainic al legendelor si doinelor neamului nostru, este ochiul deschis asupra hotarelor mosiei stramosesti”. Multe din legendele si povestile muntelui imparat au autori de renume, cum ar fi: Mihai Eminescu, Calistrat Hogas, Gheorghe Asachi si pot fi citite in carti, pe site-ul parcului sau pe panourile   … Read more »

„1 Mai” frumos ca altul – Muntii Piatra Mare

Nici nu apucam sa desfacem bine rucsacul, ca o intindem din nou la munte. Dupa o zi splendita in Munții Penteleu, a venit rândul Masivului Piatra Mare. Un munte apreciat de mine, are câteva trasee interesante, Peștera de Gheata, Drumul Țiganilor, Canionul 7 Scări, Cascada Tamina sunt printre cele mai frumoase. Il vad mai atractiv decât Baiu sau Postavaru. Alaturi de mine in formula de start ii  … Read more »

Pastel de primavara – In salbaticia Muntilor Penteleu

Dupa 4 ore de mers cu masina, suntem in Varlaam, mica localitate aflata la poalele Muntilor Penteleu. Soarele stralucea neintrerupt pe aceste meleaguri si se prefigura o zi frumoasa de mers pe munte. Fara a sta pe ganduri intram pe drumul forestier ce duce la Cantonul Cernatu. Traseul se prezinta decent, poti intra cu orice masina, chiar poti ajunge in apropierea statiei meteo daca ai un 4×4. Lasam masinile  … Read more »

In cautarea primaverii – Muntii Bucegi

Din punct de vedere calendaristic ne aflam in plină primăvara, însă in teren lucrurile stateau altfel. Primavara pe care o căutam noi întârzia sa apara, ducand o lupta apriga cu zapada din partea superioară a masivului. O plapuma alba acoperea Bucegiul si se încăpățâna sa intre in cufărul ei pana la iarna viitoare. Caldura a venit de ceva timp in valuri mari, dar nu a izbutit sa o topească, asa ca, … Read more »

Inversunarea din Crai

Toată săptămana am tot discutat unde sa mergem si abia vineri ne-am hotărât. Aveam in plan Făgărașul, pe Serbota, ne gândeam si la Piatra Mare sau Postavaru. Nu ne-a iesit nimic, pana vineri, când ne-am decis sa mergem in Crai. Pe seara sun la Casa Folea si rezerv doua locuri. Era pentru prima data când înnoptam aici. Sâmbata ora 07:00, din Gara de Nord – Bucuresti luam trenul spre Brasov, un … Read more »

Temerari in Fagaras – Varful Suru

 Am inceput bine anul, dupa 4 ture de iarna in Bucegi, Piatra Craiului, Ciucas, acum a venit rândul Făgărașului. Munții Fagaras sunt divini iarna, crestele semețe si zapada sunt simbioza perfecta pentru cei ce iubesc aventura in acest anotimp. Nu degeaba, in multe lucrări, mulți ii numesc Alpii Transilvaniei si ii compara cu fratii lor mai mari de la vest. Planul inițial era pentru Lespezi, însă din anumite … Read more »

Invaluiti in ceata – Varful Ciucas

 Timp de trei saptamâni vremea instabila ne-a ținut departe de munte. Planul inițial pentru acest weekend era pentru Fagaras, însă vremea nu se preta la asa ceva. Alegem Ciucasul, intr-o tura de o zi cu plecare din Cheia. Suntem 10 persoane la start. De la Fabrica de Apa ne echipam imediat si pornim spre Cabana Ciucas pe Valea Berii. Drumul este lejer, zapada a fost data la o parte de cei de la cabana … Read more »

Creasta Craiului din Turnu pana la Ascutit

 Creasta Pietrei Craiului este printre cele mai spectaculoase trasee de la noi țara. Cu o porțiuni dificile, pasaje expuse, la care se adauga si zapada, sa o parcurgi iarna este o adevarata aventura. Pentru tura asta ne propusesem doar partea dintre Vârful Turnu si Vârful Ascuțit. Oricum intr-o zi mai mult nu prea poți face, decât sa înnoptezi in creasta. Daca nu sunt urme făcute, cum s-a întâmplat in Read more »

Alb si albastru – Muntii Bucegi

Continuam aventurile noastre montane cu o tura in Munții Bucegi. Trei săptămîni au trecut de la ultima noastră incursiune in acest masiv, când am străbătut Plaiul lui Lucacila. Cum zapada s-a așezat in strat generos in ultimile zile, singura varianta sa ajungem la Vf Omu intr-o zi era de la Babele. Planul nostru inițial presupunea o noapte dormită  … Read more »

Magnificul Bucegi – Lucacila si Plaiul lui Mircea

Intenționăm sa iau o pauza pana spre sfârșitul lui Ianuarie dupa ultima tura din Munții Rarau&Giumalau, dar cum sa stai acasa când muntele te cheamă la el. Bucegiul ne-a dat strigare si noi am răspuns. Nu se crăpase inca de ziua când am plecat noi, dar asa e, cine se trezește devreme pe munte ajunge. Facem cam trei ore pana la Bolboci, ultima porțiune pe drumul de acces am parcurs-o … Read more »

La pas prin 2017

18 munti, 55 de trasee, 24 de povesti din turele noastre din 2017. Nu a fost luna in care sa nu exploram muntele, Piatra Mare, Postavaru, Parang, Cindrel, Piatra Craiului, Buila&Vanturarita, Macin, Leaota, Siriu, Bucegi, Fagaras, Rodnei, Ciucas, Grohotis, Baiului, Iezer&Papusa, Rarau, Giumalau sunt muntii pe care i-am batut cu piciorul pe parcursul acestui an. Fiecare tura are o  … Read more »

In Tara Dornelor – Varful Giumalau

La orele amiezei suntem in Țara Dornelor, in orașul Vatra Dornei, principalul centru turistic al Bucovinei. Cum ajungem in oraș mergem la pensiunea Casa di David. Cu greu am găsit cazare in aceasta perioada, intenția noastră in prima faza fiind sa înnoptăm la Cabana Giumalău, dar gazda trebuia sa coboare in perioada aia. Planul nostru presupunea ca in prima zi sa urcam in Călimani la 12 Apostoli … Read more »

Relaxare in Muntii Baiului

Incepem sezonul de iarna cu o drumetie in Munții Baiului. Ajunși cu ceva întârziere in Sinaia sărim in bocanci din tren in gara CFR, de unde ne întoarcem pe DN pentru a accede pe traseul nostru. Trecem un pod, calea ferată si in 10 minute suntem pe traseu. Era a treia oară când urcam pe acest traseu, o data pe timp de vara si o data iarna. Pornim pe drumul forestier bine întreținut ce urca la Cabana … Read more »

Pe urmele ursilor – Muntii Ciucas

Pentru a doua oară anul asta suntem in Ciucas pe un traseu avut de ceva timp pe lista. Eram pregătit sa înfruntăm zapada mare, însă ajunși la destinație ne-am dat seama ca se topise mare partea din ea. Intram din DN 1A pe drumul pietruit ce duce in Poiana Stanei, un drum accesibil mașinilor, cu specificația ca sunt doua porțiuni in care trebuie sa fii atent. La 10:15 intram pe traseul marcat … Read more »

Tranzitie – Muntii Grohotis

Când se anunta cod portocaliu de viscol si ninsoare noi am plecat sa exploram Munții Grohotis. Nu sunt munti foarte înalți, au doar 1750 m, însă pe o vreme apriga trebuie sa fie bine pregatit. La plecarea din București si pe drum era o vreme superba care nu anunta ce avea sa vina, ne si miram ce strălucea soarele. La radio spuneau ca de la 10:00 intra in vigoare codul, cu precadere in zona montana … Read more »

Fascinatia toamnei – Muntii Iezer&Papusa

Toamna continua sa ne fascineze si in Munții Iezer&Papusa dupa o tura plină de culoare in Munții Leaota. Dis de dimineața plecam spre Cabana Voina in parcarea căreia lăsam masina. Intram putin in vorba cu Salvamontul ce era pregătit de o acțiune de montare a unor stâlpi cu marcaje cruce albastra pe traseul ce urca la Lacul Iezer si in 15 minute ne echipam luând direcția spre Cabana Cuca. … Read more »

Tablouri de toamna – Muntii Leaota

Albert Camus spunea ca toamna este a doua primăvara, cand fiecare frunza este o floare. Intr-o zi frumoasa de Octombrie dupa 3 ore de mers cu masina suntem in Dragoslavele, mai exact pe Valea Caselor, de unde își are începutul traseul nostru ce avea sa ne poarte spre Vf Cioara pentru a ne bucura de magia toamnei. Trecem pe străduța îngusta ce trebuie sa o împărțim cu vacile ce merg la păscut … Read more »

Pe potecile Craiului – Padina Hotarului

Dupa multe discuții asupra traseului pe care sa mergem, ajungem intr-un final la un acord. Piatra Mare, Ciucas, Grohotis, Bucegi, Crai, pe toate le-am luat la rând pana am găsit o varianta buna pentru o zi. Suntem la Porțile Craiului la ora 10:00, pe partea de nord, cu intenția de a aborda Padina Hotarului si Padina Sindileriei. Pentru cea din urma nu eram 100% hotărați daca vom intra pe ea, mai aveam … Read more »

Suspans pe Brana Caprelor

Acum doi ani când am fost in Buila&Vanturarita am intalnit un grup cu care am mers o mare portiune din creasta pana in Curmatura Oale, si din vorba in vorba am aflat ca Brana Caprelor ar fi un traseu frumos si palpitant, ce te tine mereu cu sufletul la gura la fel ca intr-un film de acțiune. Porțiuni dificile, schimbări de direcție pe unde te aștepți mai putin, puncte de belverere in care te ia amețeala … Read more »

Intre pasuri – Creasta Rodnei

La capătul a 10 ore de mers cu trenul suntem la poalele Munților Rodnei, perla Carpaților Orientali si totodata cei mai înalți din aceasta unitate. Buimaci de somn, coboram in stația Dealul Stefanitei, o halta  din care nu ai posibilitatea de a cumpara bilete. Era inca noapte, ceasul se apropia de ora 05:00, fiind nevoiți sa orbecaim putin prin întuneric. Ieșim din gara pe o străduța ce da in drumul național … Read more »

Arsita din Postavaru

Intr-o zi de duminica pe o arsita ce iti turna plumb in ghete, am descoperit noi frumseti ale naturii. Pentru o zi de vara traseele din Postavaru se preteaza perfect. Pe ultima suta de metri am planificat tura, vremea data cu cateva zile in urma ne luase orice speranta de a face o drumetie. In scurt timp am reusit sa fac o echipa de trei persoane, destul de mult zic eu, avand in vedere ca ne-am … Read more »

Pe branele Bucegilor

Intr-o perioada in care vremea se anunța buna mai multe zile nu ai cum sa nu profiți de ea. Ca sa mai fentăm putin canicula plecam in Bucegi, intr-un loc in care vii mereu cu plăcere, cabana Malaiesti. O zona mirifica unde locul, priveliștea si atmosfera de la cabana se îmbina perfect. Știam ca nu voi găsi cazare probabil pe Weekend asa ca am hotărât sa urc in cursul săptămânii. Primele doua zile … Read more »

Pasind pe lespezi

Daca nu a fost sa fie Creasta Sudica a Craiului, atunci am hotărât sa urcam pe Lespezii Făgărașului. Creasta sudica nu se preta intr-o zi, asa ca am decis sa urcam pe al 5 lea varf ca înălțime din țara. Ieșim repede pe autostrada Pitești si in scurt ajungem in Curtea de Argeș, de unde mai cooptăm o persoana in grupul nostru. Serpuim pe Transfagarasan pana la Piscul Negru, loc in care lăsam mașina. Echiparea o … Read more »

Sus de tot – Varful Moldoveanu

Exact 4 ani trecuse de la ultima ascensiune pe Vf Moldoveanu, când intr-o tura de 12 ore ajungeam pe cel mai înalt varf din țara noastră. Atunci nu m-am putut bucura foarte mult de varf. Aglomerația, vremea închisă m-au împiedicat sa admir crestele semețe a Munților Fagaras. Ce-i drept ca in Fagaras am avut putine șanse sa prind o vreme perfecta cu o vizibilitate buna. Am învățat din greșeli in … Read more »

Related Post